Kelenderis Antik Kenti’nde Arkeolojik Kazılar ve Gelecek Projeleri

Aydıncık’taki Kelenderis Antik Kenti Kazıları

Doğu Akdeniz’in stratejik konumu, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Aydıncık ilçesindeki Kelenderis Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde kapsamlı arkeolojik kazılar gerçekleştirilmektedir. Bu önemli çalışmalar, Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Aydın liderliğindeki 30 kişilik bir ekip tarafından yürütülmektedir.

Kelenderis Antik Kenti, Roma Dönemi’ne ait hamam, bazilika planlı kilise, odeion (müzikal etkinliklerin gerçekleştirildiği yer) ve nekropol alanı gibi çeşitli yapıları içerisinde barındırmaktadır. Kazı çalışmaları, yıl boyunca aralıksız devam etmektedir. Ekip, daha önceki çalışmalarda yaklaşık 2,500 yıl öncesine tarihlenen kalenin surlarının bir kısmını gün yüzüne çıkarmayı başarmıştır. Amaç, yapının toprak altında kalan tüm hatlarını ortaya çıkarmaktır.

“Bütünlüğünü Koruyan Bir Yapı”

Kazı başkanı Mahmut Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkeolojik çalışmaların kalede yoğunlaşmış durumda olduğunu ifade etti. Kalenin 2,500 yıl öncesine kadar uzandığını vurgulayan Aydın, “Kalenin, Roma Dönemi’nde Kilikya bölgesinin en güçlü kalelerinden biri olduğunu biliyoruz. Şu an karşılaştığımız yapı oldukça az tahrip olmuş ve bütünlüğünü koruyan bir durumdadır.” dedi.

Aydın, kaleye yönelik gerçekleştirilen çalışmaların, önemli bulgulara ulaşılmasını sağlayacağını belirterek, “Burası, yaklaşık 2,000 yıl önce Roma’nın iç savaşının yaşandığı güçlü bir kale ama ne kadarının sağlam olduğunu bilmiyorduk. Kazı çalışmaları ile bu durumu ortaya çıkardık. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde kaleyi tamamen ortaya çıkarıp restorasyonunu tamamlamayı planlıyoruz. Bu süreçte önemli eserler bulmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Kale surlarının bütünlüklü yapısının, kazı ve restorasyon çalışmaları için avantaj sağlayacağını dile getiren Aydın, şunları kaydetti:

  • “Kelenderis Antik Kenti, Mersin-Antalya kara yolunun hemen kenarında yer aldığı için turizm kapasitesi oldukça yüksektir.”
  • “Buranın ziyarete açılması için hazırladığımız proje şu anda onay aşamasındadır. Onay alındıktan sonra burayı turistlerle buluşturmayı planlıyoruz.”
  • “Uzun bir süreç olmayacak. Antik kentte turizme kazandırılacak yapılar üzerinde çalışıyoruz. İlk etapta restorasyon ve kazı çalışmalarının tamamlandığı alanı, daha sonra ise kalemizi turizme kazandıracağız.”

Aydın, arkeolojik çalışmaların, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Geleceğe Miras” projesi ile daha da hız kazanacağını sözlerine ekledi.