Çatalhöyük: Neolitik Dönemin Eşsiz Mirası

Çatalhöyük: Neolitik Dönemin İncisi

Neolitik dönemde, yaklaşık 8 bin kişinin bir arada yaşadığı Çatalhöyük, kentleşmenin başladığı ilk yerlerden biri olarak dünya tarihinde önemli bir yere sahiptir. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl açılan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerden büyük ilgi görmekte.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, merkezin, arkeolojik kazı çalışmalarının devam ettiği bu eşsiz neolitik kentin tanıtımına ve anlaşılmasına büyük katkı sağladığını vurguladı. Çatalhöyük’ün UNESCO Dünya Mirası listesinde yer aldığını hatırlatan Altay, kentin kapısız evleri, duvar sanatı, kadın ve erkek heykelcikleri, yırtıcı hayvan kemikleri ve pençeleri, çoklu mezarları ve tarım izleri ile keşfedilmeye devam ettiğini ifade etti.

Bu tarihi değeri tanıtma misyonunu en iyi şekilde yerine getirmeye özen gösterdiklerinin altını çizen Altay, “Türkiye’nin en büyük ahşap kamu binası olma özelliğini taşıyan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezimiz, açıldığı günden bu yana 11 ayda 102 bin 500 ziyaretçi sayısına ulaşmıştır. Bu sayı, tesisin amacına ulaştığını ve şehrimizin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımına önemli bir katkı sunduğunu göstermektedir.” dedi.

Merkezin, dünyanın ilk yerleşik hayatının yaşandığı yer olarak kabul edilen Çatalhöyük’ün hikayesini anlatmaya devam edeceğini belirten Altay, şu şekilde devam etti:

  • “Dünyanın en önemli miraslarından olan Çatalhöyük’ün, daha fazla gündem olmasını sağlayan merkezimize ilginin her sene artarak devam edeceğine inanıyorum.”
  • “Amacımız, tarihi ve kültürel değerleriyle ülkemizin göz bebeği konumundaki şehrimizi tüm dünyaya en güzel şekilde tanıtmaktır.”
  • “Merkezimiz, bundan sonra da Çatalhöyük’ün tanıtımına katkıda bulunmaya ve Konya’nın uluslararası turizm haritasındaki yerini güçlendirmeye devam edecektir.”