Dünyanın İlk Uluslararası Yapay Zeka Anlaşması İmzalanıyor

Dünyanın İlk Uluslararası Yapay Zeka Anlaşması Yakında İmzalanıyor

Dünyanın ilk uluslararası yapay zeka anlaşması, kısa bir süre içinde imzalanmaya hazırlanıyor. Financial Times’ın Perşembe günü yaptığı habere göre, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği, yapay zekanın kullanımına ilişkin yasal olarak bağlayıcı olan ilk uluslararası anlaşmayı imzalamaya hazırlandıkları belirtildi.

Üç ülkenin, Perşembe günü Avrupa Konseyi’nin yapay zeka sözleşmesini imzalaması bekleniyor. Bu sözleşmenin, Kanada, Japonya ve Avustralya gibi 50’den fazla ülke tarafından iki yıldan fazla bir süre boyunca hazırlandığı ifade ediliyor.

Üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisi, ABD’nin yapay zeka teknolojilerinin insan haklarına ve demokratik değerlere saygı göstermesini sağlama konusunda kararlı olduğunu vurgulayarak, Avrupa Konseyi’nin bu alandaki önemli katkısını takdir ettiklerini belirtti.

İngiltere Teknoloji Bakanı Peter Kyle ise, “Bu, küresel ölçekte gerçek dişlere sahip olan ilk proje ve aynı zamanda çok çeşitli ulusları bir araya getiriyor” şeklinde yorumda bulundu.

Avrupa Konseyi’nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü ele alan yapay zeka çerçeve sözleşmesi, Yapay Zeka Komitesi (CAI) tarafından hazırlandı. CAI, sözleşmenin taslağını Mart ayında tamamladı. Daha sonra, sözleşme 17 Mayıs’ta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından kabul edildi ve 5 Eylül’de Vilnius’ta imzaya açılacak.