Volkswagen Almanya’daki Fabrikalarını Kapatma Kararı Aldı

Volkswagen’den Almanya’daki Fabrikalar İçin Kapama Kararı

Alman otomobil üreticisi Volkswagen, maliyet düşürme ve tasarruf önlemleri kapsamında, tarihinde ilk kez Almanya’daki fabrikalarını kapatma kararı aldığını ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını 5 yıl erken sonlandıracağını duyurdu. Şirket, bu adımı atmasının sebepleri arasında Avrupa’da artan enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünü olumsuz etkilemesini ve satışların düşmesini gösterdi.

2020 yılında Türkiye’deki fabrika yatırımından vazgeçen Volkswagen’in, tasarruf ve maliyet azaltma politikaları çerçevesinde Almanya’daki fabrikalarını kapatma planı, Alman otomotiv sektöründe büyük bir “deprem” etkisi yarattı. Bu durum, sektördeki diğer firmalar ve çalışanlar arasında endişe yarattı.

IG Metall ile Toplu İş Görüşmeleri Başladı

Volkswagen ile Almanya’nın en büyük sendikası IG Metall arasında, fabrikaların kapatılması gibi önemli konuları içeren toplu iş görüşmeleri bugün Hannover’de başladı. IG Metall, Volkswagen’in planlarına karşı çıkarak, 2030 sonrası için iş güvencesi talep ediyor. Sendika, Volkswagen yönetimini işten çıkarmalarla “tarihi bir hata” yapmaması konusunda da uyarıyor.

Ücret Müzakereleri ve Grev Tehdidi

Ücret müzakerelerinde IG Metall, Volkswagen çalışanlarının maaşlarına %7 oranında zam talep ediyor. Sendika, aralık ayından itibaren grev tehdidinde bulunduğunu da duyurdu. Volkswagen’deki işçi temsilcileri, şirketin kötü gidişatından üst yönetimi ve hükümetin desteğini sorumlu tutarak, işten çıkarmalara karşı sert bir direniş göstereceklerini belirtti.

IG Metall’den Sert Açıklamalar

Volkswagen için IG Metall baş müzakerecisi Thorsten Gröger, Hannover’da yaptığı açıklamada, “İyi bir çoban koyunlarına bakar ve onları bir arada tutar. Volkswagen’in çobanı ise onları derilerini yüzmekle ve sonra da bir kasırgada dışarı atmakla tehdit ediyor.” dedi. Gerekirse on binlerce Volkswagen çalışanının 1 Aralık’tan itibaren fabrika kapılarının dışında ve sokaklarda olacağını belirten Gröger, “Kış geliyor ve o zaman, gerekirse, yönetim kuruluna gerçekten zor anlar yaşatacağız!” ifadelerini kullandı.

İşçi Temsilcilerinin Mesajı

Volkswagen çalışanlarını temsil eden Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo, şirketin yaklaşık 90 yıl önce sendika fonlarının kamulaştırılmasından yararlandığını vurguladı. Cavallo, “Nazilerin o dönemde işçi hareketinden çaldığı bu sermaye, ortalama bir faiz oranıyla on yıllar boyunca milyarlarca avroya ulaşabilirdi. Bu para, bizim paramız, bugün Volkswagen Grubu’nda bulunuyor.” şeklinde konuştu. Cavallo, Volkswagen yönetimiyle uzlaşmaya açık olduklarını, ancak işçiler için bir çözüm bulmanın artık tamamen şirket yönetimine bağlı olduğunu ifade etti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın