Astana’daki Kazakistan Milli Müzesi’nde Altın Hazineleri Sergisi

Astana’daki Kazakistan Milli Müzesi’nde “Ulu Dala Altındarı (Büyük Bozkır Altınları)” temalı etkileyici bir sergi ziyarete açıldı. Bu sergi, Altay Dağları bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan, çoğu Saka (İskit) ve Batı Göktürk Kağanlığı dönemlerine ait yaklaşık 2 bin 500 tarihi eseri içeriyor. Yaklaşık 3 bin yıl önce Sakalar döneminde yaşamış zanaatkarlar tarafından ustalıkla işlenmiş altın eserler, tasarımları ve zarif inci işlemeleriyle göz kamaştırıyor.

Astana'daki Kazakistan Milli Müzesi'nde Altın Hazineleri Sergisi

Ünlü Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynolla Samaşev, sergideki eserlerin en eskisinin 3 bin yıl, en yenisinin ise 1000 yıl önce saf altından yapıldığını belirterek, “Bu eserler, altın üretimi ve işleme sanatının bu topraklarda en yüksek seviyeye ulaştığını kanıtlıyor” değerlendirmesinde bulundu. Samaşev, sergilenen eserlerin Doğu Kazakistan eyaletindeki Saka mezarları, kurganlar ve külliyelerden çıkarıldığını vurgulayarak şu bilgileri paylaştı:

Astana'daki Kazakistan Milli Müzesi'nde Altın Hazineleri Sergisi

  • “Sakalar döneminde hayatını kaybeden hükümdarlar ve aile üyeleri, önemli zaferler kazanmış askerler, altınla işlenmiş elbiseleriyle defnediliyorlardı. Yanlarına, kullandıkları değerli eşyaları ve hatta binecekleri atları gömüyorlardı çünkü ölümden sonraki yaşamın devam ettiğine dair güçlü bir inanç vardı.”
  • Arkeolog Samaşev, sergide ayrıca Batı Göktürk Kağanlığı dönemine ait bir mezarda yaptığı kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkardığı, kağana ait olduğu tahmin edilen altın eserleri de ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Kazakistan hükümetinin 2016 yılından bu yana Doğu Kazakistan’da kapsamlı kazı çalışmaları başlattığını ifade eden Samaşev, “Bu kazı çalışmalarının bizzat başında bulundum. Son 8 yılda gerçekleştirilen kazı çalışmaları neticesinde ülkemizdeki müzeler, toplamda 28 bin paha biçilemez esere sahip oldu” diye ekledi.

Astana'daki Kazakistan Milli Müzesi'nde Altın Hazineleri Sergisi

Serginin, 20 Ekim’e kadar açık kalacağı duyuruldu.

SAVUNMA

ROKETSAN: ÇAKIR ve SUNGUR Füzeleri İlk Kez İhraç Edildi

ROKETSAN tarafından geliştirilen ÇAKIR seyir füzesi ve SUNGUR hava savunma füze sistemi ilk defa ihraç edildi. Türkiye’nin savunma sanayiinde gerçekleştirdiği atılımlar meyvelerini vermeye devam ediyor. Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii şirketlerinden biri olan ROKETSAN tarafından milli imkanlarla geliştirilen ÇAKIR seyir füzesi ve SUNGUR hava savunma füzesi, ilk kez ihraç edilerek önemli bir başarıya imza attı. […]

[…]

SAVUNMA

Yunanistan’a modernize F-16 teslimatı gerçekleşti

Lockheed Martin, modernize edilen 30’uncu F-16 Viper savaş uçağının Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne teslim edildiğini duyurdu. Lockheed Martin, resmi X hesabından yaptığı paylaşımda F-16 Viper savaş uçakları ile ilgili yeni bir gelişmeyi duyurdu. Bu bağlamda şirket, Yunanistan’ın F-16 modernizasyonu programı kapsamındaki 30. uçağın Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne teslim edildiğini duyurdu. Bahse konu modernizasyon programı ile 84 adet […]

[…]