Avrupa Uzay Ajansı ve Neuraspace İşbirliği ile Uzay Trafik Yönetimi

Avrupa Uzay Ajansı ve Neuraspace İşbirliği

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Portekizli girişim Neuraspace tarafından sunulan uzay trafik yönetimi hizmetlerini test etme aşamasına geliyor. 16 Eylül’de yapılan açıklamalara göre, ESA’nın Uzay Enkaz Ofisi, Almanya’daki Avrupa Uzay Operasyonları Merkezi’nde (ESOC) birleşmeleri değerlendirmek amacıyla Neuraspace hizmetlerini mevcut araçlarıyla entegre etmeyi planlıyor.

ESA’nın Uzay Güvenliği Program Ofisi’nde kıdemli çarpışma önleme analisti olarak görev yapan Klaus Merz, Neuraspace ile yapılan sözleşmenin, ESA’nın ticari uzay sektörünü destekleme, uzayda sürdürülebilirliği artırma ve gelecekteki yörünge güvenliğine yenilik getirme konusundaki kararlılığını güçlü bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti. Merz, ESA’nın Uzay Güvenliği Programı’nın modern toplumun kritik bileşenlerini tehdit eden uzaydaki tehlikelere odaklandığını vurguladı. Bu bağlamda, ESA’nın Neuraspace ve diğer ticari hizmet sağlayıcılarına güvenerek riskleri azaltmayı ve uzay varlıklarının korunmasına katkıda bulunmayı amaçladığını ifade etti.

Neuraspace CEO’su Chiara Manfletti, ESOC ile yapılacak işbirliği hakkında, “Bu anlaşma, hem kurumsal hem de ticari ihtiyaçlar için mevcut çözümümüzü geliştirme ve iyileştirme fırsatı sunacak. Aynı zamanda ESA’nın uzun süreli uzay faaliyetleri konusundaki uzmanlığından ve operasyonel içgörülerinden faydalanmamıza olanak tanıyacak.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

NEURASPACE NEDİR?

Neuraspace, 10 Eylül tarihinde Portekiz Hava Kuvvetleri ile birlikte uzayda durumsal farkındalık, gözetleme ve izleme üzerine çalışmalar yürütmekte olduğunu duyurmuştu. Şirket, ilk optik teleskopunu Portekiz’in Beja kentindeki bir hava üssünde tanıttı. Bu teleskobun finansmanı, Portekiz’in Kurtarma ve Dayanıklılık Planı çerçevesinde Avrupa Komisyonu tarafından sağlandı.

Ayrıca, Neuraspace, Mart ayında uzay aracı operatörleri arasında işbirliğini teşvik etmek amacıyla uzay trafiği yönetim platformunun ücretsiz bir sürümünü yayımlamıştı.