Burun Karıştırmanın Alzheimer ile Olası Bağlantısı
Bilim dünyası, yeni araştırmalarla her geçen gün dikkat çeken önemli detaylar ortaya koyuyor. Son yapılan bir çalışmada, burun karıştırmanın Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırabileceği iddia ediliyor.
“RİSK FAKTÖRÜ OLABİLİR”
Amerikan Tıp Bilimleri Dergisi’nde yayımlanan ve 10 farklı araştırmaya atıfta bulunan bir raporda, burun karıştırmanın bunama riskini artırabileceği öne sürülüyor. Bilim insanları, burun karıştırmanın Alzheimer hastalığının gelişiminde önemli bir risk faktörü olabileceğini vurguluyor.
MİKROPLAR İLTİHABA SEBEP OLABİLİR
Mevcut araştırmalar, parmaklardan buruna geçen mikropların beyne ulaşarak iltihaplanmalara neden olabileceğini ortaya koyuyor. Bu tür iltihaplanmalar, zamanla beyin hücrelerine zarar vererek Alzheimer hastalığına yol açabilir.
Raporda ayrıca, burun karıştırmanın burun zarına zarar verebileceği, bu durumun zararlı mikroorganizmaların kan dolaşımına girmesini kolaylaştırarak daha fazla iltihaplanmaya yol açabileceği ve dolayısıyla bunama riskini artırabileceği belirtiliyor.
10 ARAŞTIRMAYA YER VERİLDİ
Raporda, burun karıştırma ile Alzheimer arasında olası bir bağlantıyı destekleyen 10 farklı bilimsel makaleye yer veriliyor. Araştırmacılar, herpes virüsü, koronavirüs, zatürreye neden olan bakteriler ve “Candida albicans mantarı” gibi patojenlerin, burun ve beyni birbirine bağlayan koku siniri boyunca seyahat edebildiğini vurguluyor.
Bu patojenler, koku almayla ilgili bir beyin bölgesi olan koku soğanına ulaşarak Alzheimer hastalığının temel özelliklerinden biri olan “amiloid plakların” oluşumuna katkıda bulunabilecek enfeksiyonlara neden olabilir.
“ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ”
Araştırmada, “Bu çalışmalar burun karıştırmanın önemli bir risk faktörü olduğunu ve Alzheimer hastalığının ilerlemesine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Bu ilişkiyi daha kapsamlı bir şekilde incelemek için daha fazla araştırma, özellikle daha büyük vaka kontrol çalışmaları öneriyoruz” ifadelerine de yer veriliyor.
Pakistan’daki Tıbbi Bilimler Hizmetleri Enstitüsü ve Katar’daki Hamad Tıbbi Şirketi araştırmacıları tarafından kaleme alınan bu rapor, Avustralya’daki bir ekibin de dahil olduğu daha önceki çalışmalara dayanıyor.
EL HİJYENİ OLDUKÇA ÖNEMLİ
Bilim insanları, bu alışkanlığın beraberinde getirdiği riski azaltmak için düzenli el yıkama gibi basit önleyici tedbirler öneriyor. Araştırmacılar, “Covid’den öğrendiğimiz bir ders, el hijyeninin önemidir” diyerek, burun karıştırmanın doğuracağı riski azaltmak için el yıkama ve el dezenfektanı kullanımı gibi rutin uygulamaları tavsiye ediyor.
Alzheimer hastalığı, İngiltere’de en yaygın demans türüdür ve yaklaşık 850 bin kişiyi etkilemektedir.