İlk M Çiçeği Vakası Tespit Edildi

Bakanlık tarafından yapılan resmi açıklamada, küresel sağlık alarmının başlangıcından bu yana kabul edilen sağlık protokolü çerçevesinde ülkede ilk M çiçeği vakasının belirlendiği bildirildi.

Enfekte olan kişinin, Marakeş şehrindeki tıp merkezlerinden birinde tedavi gördüğü ifade edildi. Hastanın sağlık durumunun stabil olduğu, endişe edilecek bir durumunun bulunmadığı ve gerekli tedavinin uygulanmakta olduğu vurgulandı. Ayrıca, hastanın yakın tıbbi takibe tabi tutulduğu da belirtildi.

Açıklamada, sağlık ekiplerinin ulusal ve uluslararası sağlık standartlarına uygun olarak izolasyon işlemlerini başlattığı, halk sağlığı acil durum ekiplerinin ise şu ana kadar herhangi bir semptom göstermeyen temaslıları tespit etmek amacıyla epidemiyolojik araştırmalara başladığı kaydedildi.

⁠M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HAKKINDA BİLGİLER

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte bireylerden bulaşabilmektedir. Virüsün yayılmasına neden olan başlıca etkenler arasında, vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas etmek yer almaktadır.

Virüsü kaptıktan sonra ortaya çıkan ilk belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde kendini göstermektedir. M çiçeği virüsü, yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi belirtilerle kendini gösterir.

Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan bu hastalığın tedavisi, antiviral ilaçlarla gerçekleştirilmektedir. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçirir ve genellikle birkaç hafta içinde sağlıklarına kavuşurlar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “maymun çiçeği hastalığı” olarak bilinen bu durumu, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle “mpox” olarak yeniden adlandırmıştır. Ayrıca, M çiçeği virüsü, 14 Ağustos’ta DSÖ tarafından “uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu” olarak ilan edilmiştir.