Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Selçuklu Meydan Mezarlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları ile yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. Bu kapsamda, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kulaz’ın bilimsel danışmanlığında yapılan çalışmalarda, hem yeni mezarların ortaya çıkarılması hem de tahrip olmuş mezar taşlarının restorasyonu hedefleniyor.

Bu yıl mezarlığın “Seyitler” bölümünde gerçekleştirilen kazılarda, yüzey toprağının temizlenmesiyle birlikte 6 yeni sanduka mezar gün ışığına çıkartıldı. Kazılar sırasında, mezar taşlarının korunması ve restorasyonu için de titiz bir çalışma yürütülüyor.

Kulaz, gazetecilere yaptığı açıklamada: “Toprak altında kalmış olan nitelikli sanduka mezarlarının ortaya çıkarılması, tarihi ve kültürel mirasımız açısından büyük bir önem taşıyor,” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi destekleriyle yürütülen bu çalışmaların, ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında sürdüğünü belirten Kulaz, şunları ekledi:

  • Bakanlığımızın başlattığı projeyle, ‘Seyitler’ bölümünden başlayarak mezarlığın diğer alanlarına adım adım geçiyoruz.
  • Yüzey toprağının alınmasıyla yeni mezar taşları gün yüzüne çıkıyor.
  • Zeminde bulunan mezar taşlarına müdahale edilerek, özgün hallerine kavuşturuluyor.

Kulaz, “Tamamen toprak altında kalmış ve oldukça nitelikli sanduka mezarlar buluyoruz, ancak şahideleri (baş ve ayak kısmında yer alan yazı ve süslemeleri içeren dikili taşlar) kısmen kırılmış ve bozulmuş durumda,” şeklinde bilgi verdi. Bu mezar taşlarını toprak altından çıkararak, özgün hallerine kavuşturmanın kendileri için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu vurguladı.

Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Yeni ortaya çıkan 6 mezarın özellikle Selçuklu üslubunu tam anlamıyla yansıtmasının, hem yazı karakteri hem de bitkisel ve geometrik süslemeleri açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Kulaz, “Çalışmalar ilerledikçe benzer yeni mezar taşlarının da gün yüzüne çıkacağını umuyoruz. Özellikle Türk büyüklerine ait mezar taşlarını, isimleri, kitabeleri ve tarihleriyle bulmayı çok arzuluyoruz. O tür mezar taşları da çıkarsa, bizim için büyük bir sevinç kaynağı olacaktır,” dedi.

SAVUNMA

ROKETSAN: ÇAKIR ve SUNGUR Füzeleri İlk Kez İhraç Edildi

ROKETSAN tarafından geliştirilen ÇAKIR seyir füzesi ve SUNGUR hava savunma füze sistemi ilk defa ihraç edildi. Türkiye’nin savunma sanayiinde gerçekleştirdiği atılımlar meyvelerini vermeye devam ediyor. Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii şirketlerinden biri olan ROKETSAN tarafından milli imkanlarla geliştirilen ÇAKIR seyir füzesi ve SUNGUR hava savunma füzesi, ilk kez ihraç edilerek önemli bir başarıya imza attı. […]

[…]

SAVUNMA

Yunanistan’a modernize F-16 teslimatı gerçekleşti

Lockheed Martin, modernize edilen 30’uncu F-16 Viper savaş uçağının Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne teslim edildiğini duyurdu. Lockheed Martin, resmi X hesabından yaptığı paylaşımda F-16 Viper savaş uçakları ile ilgili yeni bir gelişmeyi duyurdu. Bu bağlamda şirket, Yunanistan’ın F-16 modernizasyonu programı kapsamındaki 30. uçağın Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne teslim edildiğini duyurdu. Bahse konu modernizasyon programı ile 84 adet […]

[…]