TUSAŞ’tan Tunus’a 80 Milyon Dolarlık ANKA-S İHA İhracatı

TUSAŞ, yaklaşık 80 Milyon ABD Doları değerinde ANKA-S İHA ihracatını Tunus’a gerçekleştirecek

Son yıllarda üretim kapasitesini geliştiren ve yeni başarılara imza atan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), yeni bir ihracat anlaşmasına imza attı. 2019 yılında Tunus Savunma Bakanlığı ve TUSAŞ arasında gerçekleşen ikili görüşme, ANKA İHA satın alımı için başlamıştı. 2020 yılının ilk aylarında İHA eğitimi ve finansman konuları netleştirilerek görüşmelerde ilerleme sağlanmıştı. 13 Kasım 2020 günü Haber Türk tarafından da aktarıldığı üzere; TUSAŞ, Tunus Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 3 adet ANKA-S İHA ve 3 adet Yer Kontrol Sistemi teslimatı gerçekleştirilecek.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil döneminde gerçekleşen ilk platform hava aracı ihracatının finansmanı da Türk EXIMBANK tarafından yapılacak. Görüşmeler neticesinde Tunus’a verilen kredi şartlarının uygun olarak gerçekleştirilmesi ve sözleşme kapsamındaki karşılıklı yükümlülüklerin tamamlanmasıyla ihracat programının da başlamış olduğu aktarıldı.

TUSAŞ ile Tunus Hava Kuvvetleri arasında yapılan ihracat anlaşmasının yaklaşık değeri 80 milyon ABD Doları. Ayrıca ihracat anlaşması sonrasında 52 Tunus pilotu ve bakım personellerine Ankara’da bulunan TUSAŞ tesislerinde gerekli eğitimler verilecek.

ANKA-S

Yeni nesil faydalı yüklerin entegrasyonu ve milli imkânlar ile uluslararası emniyet standartlarına göre tasarlanan ANKA-S Sistemi, sahip olduğu milli uçuş kontrol bilgisayarı, milli hava aracı kontrol bilgisayarı ve milli IFF ile emniyet ve operasyon kabiliyeti olarak sınıfının en yetkin sistemlerinden biri olarak envanterdeki yerini aldı.

ANKA-S, MALE (Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı) İHA projesi, ANKA İHA sistemlerinin alt türü olarak 25 Ekim 2013 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii arasında yapılan üretim anlaşması ile hayata geçirilmişti. ANKA ve ANKA Blok-B sistemleri temel alınarak geliştirilen ANKA-S, 2017 yılında hizmete girdi.

S versiyonunun bir diğer özelliği ise sistemin, uydudan kontrol edilebilmesidir. Uydudan kontrol edilebilme kabiliyeti ile kontrol mesafesi arttırılarak genişletilmiş harekat alanı oluşturulmaktadır.

Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevleri, yeni nesil elektro optik/kızıl ötesi kamera ile teşhis, takip ve işaretleme görevlerinin icrası, MAK görevi ve telsiz rölesi ile hava-yer/yer – yer haberleşme desteği sağlanmaktadır.

Sayılarla ANKA-S

  •  Hava aracında toplam 181 ekipman; yer sistemlerinde toplam 84 ekipman olmak üzere toplam 265 ekipman entegrasyonu.
  • Hava aracında 1.575.897, yer kontrol istasyonu ve link sistemlerinde 3.703.802 satır milli yazılım kodu.
  • 39 yerli firmadan çeşitli ürün tedariği
  • Toplam 365 sözleşme gereksiniminden türetilmiş 27.500 gereksinime uygun tasarım ve geliştirme faaliyeti çalışması.
  • Hava aracında 5.350 m, yer sistemlerinde 7.437 m kablaj tasarım ve entegrasyonu.
  • Toplam 1.400 saat teorik ve uygulama kapsamlı kullanıcı eğitimi.
  • Her uçak için 96 milli firmanın; 390 kompozit parça, 65 kablaj, 620 metalik parça ve toplamda 385 adet üretim aparatı ile toplamda 1.500’ün üzerinde parçada üretim katkısı
  • 9.000 saatten fazla laboratuvar, yer ve uçuş testi
  • 44 Mbit /sec gerçek zamanlı veri indirme kapasitesi
  • 1.500.000 saat işçilik
  • Hava aracı üzerinde 24 saat veri kayıt ile sınıfının en geniş kabiliyeti
  • Aynı anda 6 H/A’nın tek bir merkez üzerinden uydudan kontrolü
  • 42 farklı kalem ürünün 21 milli firma tarafından tasarım geliştirme katkılı yerli mühendislik ile geliştirilmesi
  • Eylül 2018 itibari ile 2 adet Anka-S İHA’sı Hava Kuvvetlerine teslim edildi. Böylece envanterdeki TUSAŞ Anka-S İHA sayısı 8 oldu.

Kaynak: DefenceTurk

SAVUNMA

ROKETSAN: ÇAKIR ve SUNGUR Füzeleri İlk Kez İhraç Edildi

ROKETSAN tarafından geliştirilen ÇAKIR seyir füzesi ve SUNGUR hava savunma füze sistemi ilk defa ihraç edildi. Türkiye’nin savunma sanayiinde gerçekleştirdiği atılımlar meyvelerini vermeye devam ediyor. Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii şirketlerinden biri olan ROKETSAN tarafından milli imkanlarla geliştirilen ÇAKIR seyir füzesi ve SUNGUR hava savunma füzesi, ilk kez ihraç edilerek önemli bir başarıya imza attı. […]

[…]

SAVUNMA

Yunanistan’a modernize F-16 teslimatı gerçekleşti

Lockheed Martin, modernize edilen 30’uncu F-16 Viper savaş uçağının Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne teslim edildiğini duyurdu. Lockheed Martin, resmi X hesabından yaptığı paylaşımda F-16 Viper savaş uçakları ile ilgili yeni bir gelişmeyi duyurdu. Bu bağlamda şirket, Yunanistan’ın F-16 modernizasyonu programı kapsamındaki 30. uçağın Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne teslim edildiğini duyurdu. Bahse konu modernizasyon programı ile 84 adet […]

[…]