Yeni Arkeolojik Buluntular: İlk İnsanların Pasifik Göçü

Son yapılan arkeolojik kazılar, ilk insanların Pasifik bölgesine 50 bin yıldan daha önce ulaştıklarına dair çarpıcı kalıntılar ortaya çıkardı. Independent’ın haberine göre, Endonezya’daki bir mağarada keşfedilen ağaç reçinesinden yapılmış bir nesne, Homo sapienslerin bu adalara ne zaman ve nasıl göç ettiğini, kullandıkları rotaları ve yeni ortamlara nasıl uyum sağladıklarını aydınlatıyor.

ULUSLARARASI EKİP BİRLİKTE ÇALIŞTI

Yeni Zelanda, Batı Papua ve Endonezya’dan gelen bilim insanlarının oluşturduğu uluslararası bir ekip, türünün Afrika dışındaki en eski örneği olarak kabul edilen bu reçinenin, ateş yakmak, gemi inşa etmek veya taş aletler yapmak gibi çeşitli amaçlarla kullanıldığını öne sürüyor. Antiquity isimli akademik dergide yayımlanan araştırma, bulguların yağmur ormanlarında yaşamış olan ilk insanların deniz yolculuğu yaparak Asya’dan Pasifik Adaları’na gerçekleştirdikleri cesur geçişlere dair uyum yetenekleri hakkında bilinenleri genişlettiğini vurguluyor.

Araştırmanın ortak yazarları, bu bulguların insanların zorlayıcı koşullara nasıl uyum sağladığını ve esnekliklerinin önemli bir örneği olduğunu belirtiyor.

AVCILIKTA DA BAŞARILILARDI

Önceki bulgular, bu eski denizcilerin günümüz Pasifik Adaları’nda yaşayan yerli halkların ortak ataları olduğunu gösterse de, deniz yoluyla yayılmalarının zamanlaması ve konumu hakkında kesin bilgiler mevcut değildi. Yakın zamanda doğu Endonezya’da bulunan Mololo Mağarası’nda yapılan kazılar; hayvan kemikleri, taş eserler, deniz kabukları ve kömür gibi buluntuların yanı sıra, insan yerleşimi katmanlarını da gün yüzüne çıkardı. Mololo halkının keseli hayvanlar, büyük yarasalar ve yerde yaşayan kuşlarla beslenmiş olabileceğine dair ipuçları veren hayvan kemikleri, bölgedeki ilk insanların yalnızca denizcilikte değil, aynı zamanda avcılıkta da oldukça başarılı olduklarını gösteriyor.

50 BİN YILDAN DAHA ÖNCE

Mağaranın en derin katmanları, bölgeye insanların en az 55 bin yıl önce yerleşmiş olabileceğine işaret ediyor. Yeni araştırma, bu tarih öncesi denizcilerin 50 bin yıldan daha önce Batı Papua açıklarındaki adalara ulaşmak için ekvator boyunca seyahat etmiş olabileceklerini ortaya koyuyor. Bu durum, insanların 65 bin yıl önce Batı Papua’yı Avustralya’ya bağlayan tarih öncesi Sahul kıtasına yerleşmiş olabileceği anlamına geliyor.

Bilim insanları, “Deniz yolculuğu simülasyonları, bu dönemde Raja Ampat Adaları’ndan Yeni Gine’ye doğru bir kuzey ekvator rotasının Sahul’e yayılmak için uygun bir geçit olduğunu gösteriyor,” şeklinde değerlendirmelerde bulundular. Arkeolojik alanda daha fazla kazı çalışması gerçekleştirilmesiyle, ilk insanların Pasifik’e ve Avustralya’ya doğru ilerlemek için seçtikleri zaman ve rotayı net bir şekilde belirlemek mümkün olacak. Ayrıca, bu insanların bu bölgelerdeki dev memelilerin neslinin tükenmesine etki edip etmediği sorusu da yanıt bulabilir.

Öte yandan, bilim insanları bu rotayla göç edenlerin Denisova ve Homo sapiens atalarına sahip bireyler olabileceğini düşünüyorlar.

Turizm

Kastamonu’da Sonbaharın Büyüsü

Kastamonu’da sonbaharın büyüsünü keşfedin! Doğanın renk cümbüşü, tarihi güzellikler ve huzurlu atmosferle dolu bu eşsiz şehirde unutulmaz anılar biriktirin. Sonbaharın tadını çıkarın ve Kastamonu’nun büyüleyici manzarasında kaybolun! […]