Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava araçlarına yönelik ufuk ötesi (beyond line-of-sight) haberleşme ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla başlatılan ve öz kaynaklı Ar-Ge projesi kapsamında geliştirilen Ku-Bant Hava Uydu Haberleşme Sistemi, proje kapsamında tanımlanan isterler doğrultusunda laboratuvar ve uçuş testleri ile başarı bir şekilde doğrulandı.
Halihazırda kara ve deniz platformları için geliştirilmiş olan Uydu Haberleşme Sistemleri ile beraber, hava platformları için tamamen milli olarak geliştirilen Uydu Haberleşme Sistemi, askeri çevresel şartlara ve EMI/EMC koşullarına uygun olarak geliştirilmiş, modüler ve kompakt tasarımı sayesinde insanlı ve insansız hava araçlarına entegre edilebilir bir yapıdadır. Bu kapsamda, farklı platformların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, anten boyutu 45 cm ve 53 cm olmak üzere iki ayrı sistem alternatifi geliştirildi.
Taktik İHA ve dar gövdeli hava araçları için daha küçük çaplı anten çözümleri üzerine çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, hava araçları için milli dalga şekilleri tasarlanarak yine ASELSAN tarafından geliştirilen yazılım tabanlı Hava Uydu Modemi ile yüksek veri hızları sağlanıyor ve üzerinde yer alan kripto donanımı ile güvenli bir haberleşme imkanı sunuluyor.
ASELSAN tarafından yerli imkanlarla geliştirilen “Ku Bant Hava Uydu Haberleşme Sistemi”ASELSAN tarafından milli olarak geliştirilen Uydu Haberleşme Sistemi sayesinde, söz konusu sistemlerde mevcut olan dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması hedefleniyor. Yerli imkanlarla tasarlanıp geliştirilen ASELSAN Hava Uydu Haberleşme Sistemi, BAYKAR tarafından geliştirilen AKINCI Taarruz İnsansız Hava Aracı Sistemi için göreve hazır. Ayrıca, TUSAŞ tarafından geliştirilen AKSUNGUR İHA Platformu ile deneme uçuşları sırasında 45 cm antenli konfigürasyonla başarılı bir uçuş testi icra edildi.
ANKA+ ve AKSUNGUR’a HGK ve KGK’nın entegrasyonu başladı
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen çift motorlu AKSUNGUR ve tek motorlu ANKA+ İHA’lara TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kiti (HGK) ve Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) entegrasyonu başladı. Gelişmeyi TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş Twitter hesabından paylaştı.
Yerli mühimmatlarımızın, yerli İHA’larımıza kendi yazılım ve algoritmalarımız ile entegre edildiğini vurgulayan Okumuş “bu yetenek sahada çok önemli bir güç çarpanı olacak” dedi.
ANKA+ ve AKSUNGUR TSK Envanterine Giriyor
Üretildikleri günden bu yana başarılarıyla anılan ülkemizin yerli ve millî ürünleri, İdlib’de başlatılan Bahar Kalkanı Harekâtı’nda Türk Silahlı Kuvvetlerimize destek vermeye devam ediyor. Yakın zamanda ANKA+(Plus) ve AKSUNGUR güvenlik güçlerinin envanterine girecek.
Ülkemizin yerli ve millî ürünleri İdlib’de yaşanan menfur saldırı sonrası ülkemizin başlattığı Bahar Kalkanı Harekâtı’nda önemli başarılara imza atıyor. Harekâtın ilk saatlerinden itibaren operasyon alanında aktif bir şekilde kullanılmaya başlanan ve hârekatın seyrinde önemli bir rol oynayan ANKA İHA Sistemi’miz 40.000 saatin üzerinde gerçekleştirdiği uçuşlarla anılıyor.
ANKA’nın gelişmiş modeli olan ANKA+ artırılan faydalı yük kapasitesi ile daha fazla silah taşıma kabiliyetine erişti. AKSUNGUR İHA ise 750 kg faydalı yük kapasitesine sahip. Yerli İHA’larımız gerçekleştirilen KGK ve HGK entegrasyonu sayesinde daha etkili vuruş kabiliyetine sahip olacak. AKSUNGUR’un envantere girmesi ile İHA’ların etkinliğinin daha da artması bekleniyor. (Kaynak: DefenceTurk)