TEİ, GÖKBEY Helikopterinin Yerli Motorunu TUSAŞ’a Teslim Ediyor

Orta Menzilli Yerli Füze Motoru TEI-TJ300 Çalıştırma ve Tanıtım Töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, milli helikopter Gökbey’in yerli motorunun (TS1400) bu yıl TUSAŞ’a teslim edileceğini ve entegrasyonuna başlanacağını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, TUSAŞ ana yükleniciliğinde yerli imkanlarla geliştirilip üretilen ilk genel maksat helikopteri Gökbey’de TEİ tarafından üretilen TS1400 motoru 2020 yılı içinde entegre edilecek. Seri üretim sürecin GÖKBEY helikopterleri TEİ’nin TS1400 motoru ile donatılarak güvenlik güçlerine teslim edilecek. GÖKBEY genel maksat helikopteri ilk uçuşunu Rolls-Royce ve Honeywell’in ortak girişimi olan LHTEC tarafından üretilen Turbo Şaft Motor LHTEC-CTS800·4AT ile gerçekleştirmişti.

TS1400 Turboşaft motorun kalbini oluşturan çekirdek motorun prototip imalatı tamamlanmış ve ilk ateşlemesi 10 Haziran 2018’de başarıyla gerçekleştirilmişti. 07 Şubat 2017 tarihinde başlatılan Turboşaft Motor Geliştirme Pojesi 250 mühendisin görev alacağı 8 yıllık bir süreci kapsıyor. İlk etapta Özgün Helikopter GÖKBEY’de kullanılacak motorun geliştirilecek türevleri, ATAK ve HÜRKUŞ gibi diğer milli platformlara da güç verecek.

En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi etkin bir şekilde faaliyet gösterebileceği belirtilen GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri ilk uçuşunu 2019 yılında gerçekleştirmişti. GÖKBEY helikopterinin 2021 yılında seri üretime geçeceği öngörülüyor. Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen yerli helikopter 12 yolcu kapasiteli olacak. Helikopterin, EASA (European Aviation Safety Authority) ve SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından sertifiye edilmesi ile ilgili çalışmalar program ile birlikte sürdürülüyor.

GÖKBEY helikopterinin aviyonik sistemleri, gövde, rotor sistemi, iniş takımı gibi sistemlerinin tamamı TUSAŞ’ın imzasını taşıyor. Helikopter, VIP, Kargo, Hava Ambulans, Arama Kurtarma, Kıyı Ötesi Taşıma gibi birçok görevde kullanılabilecek.

Kaynak: DefanceTurk