Türkiye Dünya Havacılık Kalite Süreçlerine Dahil Oldu

SAHA İstanbul öncülüğünde Türkiye’nin havacılık sanayini oluşturan dev firmaların katılımıyla oluşturulan Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi (MİHENK) ile Türkiye, Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG) entegrasyonunu tamamlayan 13’üncü ülke oldu. Türkiye böylece dünyada havacılık endüstrisini yöneten ve kalite süreçlerini denetleyen kurumun bir parçası haline geldi. Aynı zamanda bu gelişme ile milli firmalarımızın AS 9100 belgesi verebilmesinin yolu açılmış olacak.

Savunma, havacılık ve uzay endüstrisinde Türkiye’nin başarıyla yürüttüğü Milli Teknoloji Hamlesi’nin en büyük destekçisi olan SAHA İstanbul, Türkiye adına uluslararası bir başarıya daha imza attı.

Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul önderliğinde, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş, TUSAŞ, ROKETSAN, MKEK, BAYKAR, THY TEKNİK, ASELSAN, KALE HAVACILIK, HAVELSAN ve ALTINAY HAVACILIK’ın katılımıyla oluşturulan Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi’nin (MİHENK) Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG) entegrasyonu tamamlandı. Böylece Türkiye, dünya havacılık sektöründe kalite standartlarını belirlemede otorite kurumlar arasında yer alan EAQG entegrasyonunu tamamlayan 13’üncü ülke oldu.

Ülkemizde son yıllarda savunma ve havacılık alanında yapılan çalışmalarla bu sektörlerin hızlı büyüme trendine girdiğine ve önümüzdeki dönemde de büyümeye devam edeceğine dikkat çeken SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, “Sektörün bu gelişmelere ayak uydurabilmesi için uluslararası havacılık kalite süreçleri içinde yer alması ve firmalarımızın teknik ve kalifikasyon altyapılarının geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıktı” dedi.

Türkiye dünya havacılık kalite süreçlerine dahil oldu

Türkiye’nin EAQG entegrasyonunu tamamlayan 13’üncü ülke olmasını sağlayan MİHENK’in kuruluş sürecini anlatan İlhami Keleş şöyle devam etti:

Uluslararası Havacılık Kalite Grubu (IAQG), Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG), dünya havacılık sektöründe kalite standartlarını belirlemesinde otorite kurumlar arasında yer alıyor. Bu kurumların altında Sertifikasyon Kuruluşu Yönetim Komiteleri (CBMC) ve Sertifikasyon Grupları (CG) bu yapının ülkeler nezdinde yerel organlarını oluşturuyor. Mevcut durumda Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG) bünyesinde sisteme entegre olmuş 12 ülke yer alıyordu.”

Türkiye’nin de dünya havacılık kalite süreçlerinin bir parçası olabilmesi ve Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG) ve Uluslararası Havacılık Kalite Grubu (IAQG) bünyesinde yer alabilmesi için Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi (MİHENK) oluşturuldu.

MİHENK’in SAHA İstanbul tarafından EAQG ile koordineli olarak, Türkiye’nin havacılık endüstrisini oluşturan büyük firmaların temsilcilerinin katılımıyla oluşturulduğunu ifade eden İlhami Keleş, “Diğer ülkelerde olduğu gibi Sertifikasyon Kuruluşu Yönetim Komiteleri’nin (CBMC) Avrupa Havacılık Kalite Grubu yapısal ve elektronik sistemine entegrasyonu tamamlandı. Böylece Türkiye, Avrupa Havacılık Kalite Grubu entegrasyonunu tamamlayan 13’üncü ülke oldu” dedi.

Havacılıkta kalite belgelemede milli çözümler

Mevcut durumda ülkemizin savunma ve havacılık sektörü, AS / EN 9100 havacılık, uzay ve savunma endüstrisi için Uluslararası Kalite Yönetim Sistemi Standardına göre belgeleme ihtiyacını yabancı firmalar tarafından gideriliyor.

Savunma ve havacılık sektörünün bu ihtiyacını yerli firmalarla karşılayabilmesi ve yurtdışına kaynak çıkışının önlenmesi amacıyla Türk Akreditasyon Kurumu’nun (TÜRKAK) Uluslararası Havacılık Kalite Grubu (IAQG)’den yerli firmaları akredite edebilme yetkisini alması gerektiğine dikkat çeken İlhami Keleş, şöyle tamamladı:

“Bir yandan, TÜRKAK’ın bu yetkiyi alabilmesi için gerekli şekil şartının oluşturması, diğer yandan yurtdışındaki havacılık endüstrisini yöneten ve kalite süreçlerini denetleyen yapıların bir parçası olunması amacıyla oluşturulan bu komitede sektöre büyük katkı sağlayacaktır. İlerleyen süreçte ihtiyaca göre MİHENK genişleme istidadı gösterecektir. ”

Oy Kullanma Yetkisi Olan Komite Firmaları;

  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.
  • TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş.
  • Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.
  • Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • Roketsan A.Ş.
  • Baykar Savunma A.Ş.
  • Havelsan A.Ş.
  • Kale Havacılık Sanayi A.Ş.
  • Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu
  • Altınay Havacılık & İleri Teknolojiler A.Ş.

Oy Kullanma Yetkisi Olmayan Komite Üyeleri:

  • MSB (Milli Savunma Bakanlığı),
  • SSB (Savunma Sanayii Başkanlığı),
  • SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü),
  • TSE (Türk Standartları Enstitüsü),
  • TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu)

Kaynak: DefanceTurk

Turizm

Kastamonu’da Sonbaharın Büyüsü

Kastamonu’da sonbaharın büyüsünü keşfedin! Doğanın renk cümbüşü, tarihi güzellikler ve huzurlu atmosferle dolu bu eşsiz şehirde unutulmaz anılar biriktirin. Sonbaharın tadını çıkarın ve Kastamonu’nun büyüleyici manzarasında kaybolun! […]