Telegram CEO’su Pavel Durov Fransa’da Gözaltına Alındı

Telegram CEO’su Pavel Durov Gözaltına Alındı

Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov’un Fransa’da gözaltına alınmasının ardından platformdan ilk resmi açıklama geldi. Açıklamada, Telegram’ın sürekli olarak geliştirme çalışmaları yürüttüğüne vurgu yapıldı ve “Telegram, Dijital Hizmet Yasası da dahil olmak üzere Avrupa Birliği’nin yasalarına tam uyum sağlamaktadır. Durov’un saklayacak bir şeyi yok ve Avrupa’ya sık sık seyahat etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Dünyada yaklaşık 1 milyar insanın Telegram’ı aktif olarak kullandığına dikkat çeken açıklamada, “Bir platformun ya da sahibinin, o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek son derece mantıksızdır. Bu durumun derhal çözülmesini bekliyoruz.” şeklinde ifadeler yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’daki savaşın patlak vermesiyle birlikte, Durov Rusya’dan ayrılarak Birleşik Arap Emirlikleri’ne yerleşmişti. Son olarak, Paris yakınlarındaki Bourget Havalimanı’nda gözaltına alındığı bilgisi basında geniş yer buldu.

SERVETİ YAKLAŞIK 15 MİLYAR DOLAR

Durov’un yaklaşık 15 milyar dolar servete sahip olduğu tahmin ediliyor. Durov’u taşıyan özel jetin Azerbaycan’dan havalandığı bildirildi.

Rus ve Fransız medyasında yer alan haberlere göre, Durov’un Telegram platformu üzerinden yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı gerekçesiyle Fransa’da yakalama kararı bulunduğu iddiası öne sürüldü.

RUSYA’DAN FRANSA’YA NOTA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Fransa’ya Durov’a erişim talep eden bir nota verildiğini duyurdu. Bu durum, uluslararası ilişkilerde yeni bir tartışma konusu haline gelmişken, Durov’un geleceği ve Telegram’ın durumu merakla bekleniyor.