Farklı coğrafyalarda sıkça meydana gelen türbülanslar, son dönemde yaralanmalara ve hatta ölümlere neden olmaya başladı. 25 Mayıs Cumartesi günü, Türkiye’de Türk Hava Yolları’na ait bir uçak türbülansa girdi ve bu durum uçağın 150 metre düşmesine sebep oldu. Bu türbülans, kabin memurunun bel kemiğinin kırılmasına yol açtı; talihsiz memur, türbülans sırasında uçağın tavanına çarparak sırt üstü yere düştü.
Aynı tarihte, uçakla ilgili bir başka olay yaşandı; bu sefer Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan‘ın helikopteri, kötü hava koşulları sebebiyle acil iniş yapmak zorunda kaldı. Daha önce, 21 Mayıs 2024 tarihinde Singapur Havayolları’na ait, Londra’dan kalkan bir uçak, şiddetli türbülans nedeniyle Bangkok’a acil iniş yapmak zorunda kaldı. Bu olayda bir yolcu hayatını kaybederken, 30 yolcu da yaralandı.
12 Mart’ta ise Avustralya-Yeni Zelanda seferini yapan bir yolcu uçağı irtifa kaybetti. Yolculardan biri, “İnsanlar koltuklarından fırladı” ifadesiyle yaşadığı durumu anlattı; bu olayda uçaktaki en az 50 kişi yaralandı.
Türbülansların Ortak Noktaları Nelerdir?
Artan türbülans olaylarının ortak bir noktası var; bu türbülanslar artık ciddi yaralanmalara ve can kayıplarına neden olmaktadır. Uzmanların dikkat çektiği bir başka ortak nokta ise iklim değişikliği. Araştırmacılar, iklim değişikliğinin yaralanmalara veya ölüme yol açan türbülansların artmasına neden olduğu görüşündedir.
Melbourne Üniversitesi’nden Profesör Todd Lane, iklim değişikliğinin türbülansların artmasına yol açtığını belirtiyor. Küresel ısınmanın rüzgarların akış yönlerini ve hava akımlarını etkilediğini ifade eden Lane, bu durumun türbülansların daha sık meydana gelmesine sebep olduğunu açıkladı. Todd Lane durumu şu şekilde özetliyor:
- “İklim değişikliğiyle birlikte gök gürültülü fırtınaların şiddeti artıyor.”
- “Bu da daha şiddetli türbülanslara yol açıyor.”