Boeing’in Starliner Uzay Aracında Tuhaf Ses Problemi

Boeing’in Starliner Uzay Aracıyla İlgili Son Gelişmeler

Boeing, uzaya göndermeyi planladığı Starliner uzay aracını, 2 ertelemenin ardından 5 Haziran’da, 2 NASA astronotunu taşıyarak ilk kez fırlatmıştı. Ancak, fırlatma sonrası meydana gelen bir helyum sızıntısı, aracın incelemeleri sırasında sorunun kaynağını bulmayı zorlaştırdı ve bu durum, Starliner’ın Dünya’ya dönüşünü 4 kez erteledi.

Cuma günü, mürettebatsız olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) ayrılması beklenen Starliner ile ilgili ilginç bir durum ortaya çıktı. Uzun bir görev sürecinin ardından, Starliner uzay aracıyla haziran ayında UUİ’ye giden astronot Butch Wilmore, NASA’nın Houston ekibiyle iletişime geçerek aracın hoparlöründen “tuhaf sesler” geldiğini bildirdi.

“SESİ NEYİN ÇIKARDIĞINI BİLMİYORUM”

Ars Technica’da yer alan habere göre, Wilmore, ses kaydında “Starliner’la ilgili bir sorum var” diyerek, “Hoparlörden tuhaf bir ses geliyor… Sesi neyin çıkardığını bilmiyorum” ifadelerini kullandı. Houston ekibi, Wilmore’a bu sesin bir sonarın çıkardığı titreşimlere benzediğini belirtmişti.

Starliner hoparlöründen gelen sesin kaynağı henüz netlik kazanmasa da, bu durumun ilk başta düşünüldüğü kadar ciddi olmayabileceği düşünülüyor. Uzay ortamında, daha önce de benzer tuhaf durumların yaşandığı kaydedilmiştir. Örneğin, Çin’in 2003’teki ilk insanlı uzay uçuşu sırasında astronot Yang Liwei, yörüngedeyken demir bir kovaya tahta bir çekiçle vurulduğuna dair bir ses duyduğunu belirtmişti. Sonrasında, bu sesin uzay aracının iç ve dış duvarları arasındaki basınç farkından kaynaklandığı ortaya çıkmıştı.

Mevcut durumda, Starliner’ın Cuma günü UUİ’deki park yerinden ayrılması ve boşalan alana SpaceX’in Dragon aracının gelmesi planlanıyor. Starliner, en erken 24 Eylül’de fırlatılarak, iki astronotu istasyona götürecek. Şubat ayında yapılacak görev değişiminde ise Wilmore ve Williams’ın Dünya’ya dönmesi bekleniyor.

ASTRONOTLARI SPACEX GETİRECEK

NASA, mahsur kalan astronotların önümüzdeki Şubat ayında SpaceX tarafından Dünya’ya geri getirileceğini duyurdu. Astronotların, NASA’nın SpaceX Crew-9 görevine atanan diğer iki mürettebat üyesiyle birlikte bir Dragon uzay aracıyla eve dönmeleri bekleniyor.

Yaşanan bu gelişmeler hakkında geçtiğimiz ay bir açıklama yapan NASA, astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams’ın, söylentilerin aksine uzayda mahsur kalmadığını belirtti.