Deniz Fillerinin Yemek Bulma Yöntemleri ve Sonar Kullanımı

Deniz Fillerinin Yemek Bulma Yöntemleri

Fokgiller familyasından olan deniz fillerinin yemek bulmak için sonar seslerini kullandığı bilimsel olarak ortaya kondu. Bu büyüleyici canlılar, hem kuzey hem de güney olmak üzere iki ana türe ayrılmaktadır. Kuzey deniz filleri, her yıl Kaliforniya ve Meksika kıyılarından, Büyük Okyanus’un kuzeyindeki beslenme alanlarına doğru göç etmektedirler.

Hayatta kalma oranları dişilerde daha yüksek olan bu tür, 1700 metreden daha derinlere dalış yapabilme yeteneğine sahiptir. Dişi deniz filleri, daha yüksek hayatta kalma oranları nedeniyle araştırmalar açısından daha fazla takip edilmektedir; bu nedenle erkekler ve henüz yetişkinliğe ulaşmamış ergen üyeleri hakkında sınırlı bilgi bulunmaktadır.

Vancouver Adası’nın güney kıyısındaki Barkley Kanyonu’nda gerçekleşen araştırmalar sırasında, bilim insanları deniz fillerinin daha önce gözlemlenmemiş bazı ilginç davranışlarını kaydetmeyi başardılar.

BALIKLARIN ALANLARINI TESPİT EDİYORLAR

Kanada’daki Victoria Üniversitesi’ne bağlı Ocean Networks Canada gözlemevi araştırmacıları, 645 metre derinlikte çekilen videoları incelediklerinde en az 8 deniz filinin sürekli olarak bu bölgeye geldiğini gözlemlediler.

Ekip, kuzey deniz fillerinin sonar sesini yiyecek ile ilişkilendirdiği sonucuna vardı. Bu hayvanlar, bu ses sayesinde avlayabilecekleri balıkların bulunduğu alanları tespit edebiliyorlardı.

Makalenin yazarlarından Heloise Frouin-Mouy, “Deniz fillerinin, sonarın ürettiği gürültüyü yiyecekle ilişkilendirmeyi öğrendiğinden şüpheleniliyor. Bu durum, ‘yemek zili’ etkisi olarak biliniyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Frouin-Mouy, videoları izlediğinde yaşadığı hayreti ifade ederek, “Balıkları kovaladıklarını görmek inanılmazdı.” diye ekledi.

DEFALARCA KEZ BULABİLİYORLAR

Haziran 2022 ile Mayıs 2023 arasında gerçekleştirilen gözlemler, 4 deniz filinin bölgeyi sürekli olarak ziyaret ettiğini ve bunlardan birinin tam 30 gün boyunca burada kaldığını kaydetti. Bilim insanları, bu davranışın okyanusun tamamen karanlıkta kalan küçük bir alanını defalarca keşfedebildiklerini göstermekte olduğunu vurguladı.

Ayrıca, 4 ila 7 yaşları arasında olan, henüz yetişkinliğe ulaşmamış erkek deniz fillerinin deniz tabanında kısa süreli uykulara daldığı da gözlemlendi. Araştırmacılar, bu tür bir davranışa daha önce rastlanmadığını ifade ediyorlar.

Frouin-Mouy, gözlemledikleri 8 deniz filine en sevdikleri müzik grubu olan The Beach Boys’un üyelerinin isimlerini vermiş. Deniz biyoloğu, bölgeyi en sık ziyaret eden favori hayvanına, grubun solisti Mike ismini verdiğini belirtiyor.