Çağatay Bebek İçin Hayat Kurtaran Karaciğer Nakli

Çağatay Bebek İçin Hayat Kurtaran Nakil

Çağatay Bebek İçin Hayat Kurtaran Nakil

Muğla’nın Datça ilçesinde yaşayan Arife ve Okan Topçu çifti, doğumdan sonra Çağatay adını verdikleri bebeklerinde ortaya çıkan sarılığın geçmemesi üzerine İzmir’deki bir üniversite hastanesine başvurdu. Burada yapılan muayeneler sonucunda, bebeklerine “safra kanalları yokluğu” tanısı konuldu ve acil bir ameliyat yapılması gerektiği belirtildi.

Ameliyat sonrasında birkaç ay boyunca normal bir gelişim gösteren Çağatay bebek, aniden kilo vermeye başladı ve sürekli ağlamaya başladı. Aile, durumun ciddiyetini fark ederek, İzmir’deki özel bir hastaneye başvurdu. Burada yapılan detaylı kontroller sonucunda, bebeğe “karaciğer yetmezliği” tanısı konuldu ve acil bir karaciğer nakli yapılması gerektiği belirlendi. Yapılan testlerde, Çağatay’ın halası Yasemin Topçu’nun uygun donör olduğu tespit edildi.

Hastanenin Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç liderliğindeki uzman ekip, 24 Haziran’da nakil işlemini gerçekleştirdi. Ameliyat sonrasında hızla iyileşen Çağatay bebek, kısa süre içinde taburcu edildi.

“NAKİL OLMASA 3 AY İÇİNDE KAYBETMEMİZ SÖZ KONUSUYDU”

Prof. Dr. Murat Kılıç, ameliyat öncesinde Çağatay’ın sağlık durumunun oldukça kötü olduğunu ve 10 aylık bebeğin sadece 5 kilogram ağırlığında olduğunu belirtti. Nakil öncesinde belirgin bir karaciğer yetmezliği ve büyüme-gelişme geriliği yaşandığını açıklayan Kılıç, “Karaciğer yetmezliğine bağlı olarak akciğerleri de etkilenmişti. Bu durum, büyüme ve gelişme geriliğini daha da ağırlaştırıyordu. Eğer nakil yapılmasaydı, 3 ay içinde kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirdik. Normal şartlarda 6 kilogram altında olan çocuklarda nakil riski yüksek olduğu için beklemeyi tercih ediyoruz; ancak bu bebekte hastalığın ciddiyetinden dolayı beklemeye tahammülümüz yoktu ve acil bir şekilde nakil gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.

Anne Arife Topçu, bebeğinin zayıf olduğunu ve sürekli ağladığını dile getirerek, “Gece gündüz hiç susmayan, sürekli ağlayan bir bebekti. Ağrıları vardı ama biz nedenini anlayamıyorduk. 10 aydır bu durumu yaşıyorduk. Fakat şimdi, şükürler olsun, sadece gülüyor. Hızla kilo aldı ve artık gerçekten bir anne-baba olduğumuzu hissetmeye başladık. Çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.

Baba Okan Topçu ise oğullarının sağlığına kavuşmasının verdiği mutluluğu vurgulayarak, “Oğlumuzun sağlığına kavuşması bizim için büyük bir sevinç. Kardeşime de buradan özel bir teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Yasemin Topçu, yeğeninin rahatsızlığını öğrendiğinde büyük bir üzüntü yaşadığını belirterek, “Nakil için yengem ve ağabeyimin verici olamayacaklarını öğrendiğimiz gün, onların yüz ifadelerini hiç unutmayacağım. O an hiç düşünmeden ‘Ben veririm’ dedim. İyi ki de vermişim. Şimdi Çağatay’ı gördükçe, dünyalar benim oluyor. Onu çok seviyorum.” şeklinde duygularını paylaştı.