Kanada’da Yapay Zeka ile Hipertansiyon Tespiti

Kanada’daki bilim insanları, kişilere ait ses kayıtlarını analiz ederek yüksek tansiyon, diğer bir deyişle hipertansiyon hastalığını tespit edebilen yenilikçi bir yapay zeka yöntemi geliştirdiklerini açıkladılar.

Bu çığır açıcı çalışma, Kanada merkezli Klick Labs tarafından gerçekleştirildi. Araştırmaya katılan 245 bireyden, 2 hafta boyunca günde 6 kez seslerini kaydetmeleri istendi. Ses kayıtları, bilim insanları tarafından özel olarak geliştirilen bir mobil uygulama aracılığıyla toplandı.

Araştırmacılar, bu uygulamada ses perdesindeki değişkenlikler gibi insan kulağının ayırt etmede zorlandığı ancak ses verisini daha iyi karakterize etmeyi sağlayan birçok vokal biyobelirteci analiz etmek için gelişmiş yapay zeka algoritmalarını kullandılar. Sonuçlar, mobil uygulamanın kadınlarda %84, erkeklerde ise %77 oranında yüksek doğrulukla hipertansiyonu tespit ettiğini gösterdi.

Çalışmanın baş yazarı Yan Fossat, “Hipertansiyonu tespit etmenin daha erişilebilir bir yolunu keşfettik. Bu teknik sayesinde, bu yaygın küresel sağlık sorununa daha erken müdahale edilmesini umuyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.

Araştırmanın ayrıntıları, IEEE Access dergisinde yayımlandı.