Yumuktepe Höyüğü’nde Arkeolojik Kazılar ve Yeni Bulgular

Yumuktepe Höyüğü’nde Arkeolojik Kazılar Devam Ediyor

İlk arkeolojik kazıları 1937 yılında başlayan, birçok uygarlığın izlerini barındıran ve bu nedenle “Medeniyetler Beşiği” olarak adlandırılan Yumuktepe Höyüğü, Toroslar ilçesinde yer alıyor. Neolitik dönemden başlayarak Orta Çağ’a kadar uzanan çok sayıda tabakanın kalıntıları bu alanda ortaya çıkarılmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen 30. dönem kazı çalışmaları, İtalya’daki Bari Aldo Moro Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giulio Palumbi başkanlığında sürdürülmektedir. Aralarında Hititologlar, arkeologlar ve sanat tarihçileri bulunan 20 kişilik bir ekip, höyüğün kuzey cephesinin doğu ve batı yönlerinde yoğun bir çalışma yürütmektedir.

Bu kazılar, höyüğün “teras” olarak adlandırılan Bizans Dönemi yerleşim alanı ile 1939 yılında keşfedilen Hitit Dönemi sur yapısında yoğunlaşmaktadır. İki döneme ait yeni bulguların izleri sürülmekte ve bu süreçte önemli keşifler yapılması hedeflenmektedir.

BİZANS DÖNEMİNE YENİ BİR PERSPEKTİF

Kazı başkanı Prof. Dr. Giulio Palumbi, 9 bin yıllık geçmişi olan Yumuktepe Höyüğü’nün önemli bir antik yerleşim alanı olduğunu vurguladı. Bu yılki kazı çalışmalarında yeni bulgulara ulaşmayı amaçladıklarını belirten Palumbi, şöyle devam etti:

“Yeni dönemde höyüğün farklı alanlarında çalışmalara başladık. 1930-1940 yıllarında Liverpool Üniversitesi’nden John Garstang tarafından burada yürütülen çalışmalarda, Hitit Dönemi’ne ait sur duvarının temellerinin bulunduğu yapılar tespit edilmişti. Önceki kazı başkanımız Isabella Caneva, höyüğün kuzeybatısında Kalkolitik Çağ’a ait sur yapılarını gün yüzüne çıkarmıştı. Yeni çalışmalarımızla özellikle höyüğün zirvesinde ve teraslarında tespit edilen Bizans Dönemi yerleşmesinin ne kadar geniş olduğu, konumu ve alanı hakkında yeni bilgilere ulaşmayı hedefliyoruz.”

HİTİT DÖNEMİ SUR YAPISININ DERİNLEŞTİRİLMESİ

Palumbi, geçmiş dönemlerde elde edilen bilgileri derinlemesine incelemeye devam ettiklerini belirtti. John Garstang’ın tespit ettiği Hitit Dönemi sur yapısının devamını bulmanın da hedefleri arasında yer aldığını vurguladı:

“John Garstang, bu çalışmalarla Geç Tunç Çağı süresince Yumuktepe’de son derece önemli bir yerleşim alanı olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, eski kazılardan itibaren sınırlı verilere sahip olduğumuz Erken Tunç Çağı’na ilişkin yeni bulgular elde etmeyi amaçlıyoruz. Bu şekilde daha önce az bilgi sahibi olduğumuz dönemlerle ilgili bilgileri artırmayı hedefliyoruz. Milattan önce 3000’li yıllarda Yumuktepe’nin Batı Anadolu ve Akdeniz’deki rolünü anlamaya çalışıyoruz, bu bölgelerle olan iletişimin düzeyini araştırıyoruz.”

Yaklaşık 100 yıl önce ilk kazıları yapılan höyüğün, arkeopark projesi ile tarihe miras bırakılacağına dikkat çekerek, şunları ekledi:

“Kazı çalışmalarının yanı sıra çok önemli bir arkeopark projesi yürütüyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen bu proje kapsamında, kazı alanlarındaki bazı yerlerin çatıyla örtülüp turizme kazandırılması hedefleniyor. Bu sayede, akademik ya da arkeolog çevresinin dışında tüm vatandaşlar, burada yürüttüğümüz çalışmalar hakkında bilgi edinebilir ve ortaya çıkardığımız yapıları görme fırsatına sahip olacak.”

Turizm

Karabük’te sonbahar güzelliği

Karabük’te sonbahar güzelliğini keşfedin! Renklerin dans ettiği doğa manzaraları, huzur dolu yürüyüş yolları ve eşsiz fotoğraf fırsatları ile bu mevsimin tadını çıkarın. Karabük, sonbaharın büyüleyici atmosferiyle sizi bekliyor. […]