Kurul, kripto para platformlarının sağlıklı bir işleyiş sergileyebilmesi ve sektörde meydana gelebilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla ilke ve esaslar belirlemiştir. Bu çerçevede, müşteriler adına açılacak hesapların, açıkça ilgili platform müşterilerine ait olduğu belirtilerek tanımlanması ve bu hesapların amacına uygun şekilde kullanılması zorunlu hale getirilmiştir.
Ayrıca, platform müşterilerinin nakit transferlerinin yalnızca bankalar veya ilgili mevzuatlar uyarınca yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerekecek. Platformlar, müşteri nakitlerini elden alamayacak, müşteriye elden teslim edemeyecek ve bu nakitleri kendi bünyelerinde saklayamayacaklardır.
Açıklanan esaslar doğrultusunda, müşterilerin tüm emirlerinin, platformların kurula bildirdiği internet siteleri, mobil uygulamaları veya platformun yetkili personeli aracılığıyla kayıtlı telefonlar üzerinden alınması esas kabul edilmektedir. Bunun dışında sosyal medya mecraları (WhatsApp, Telegram vb.) aracılığıyla müşteri emirleri kabul edilmeyecek, emirlere ilişkin kayıtların güvenli ve doğru bir şekilde tutulması gerekecektir.
İnternet sitesi veya mobil uygulama üzerinden alınan emirlerde tarih, zaman ve emri veren kaynağı gösterecek şekilde gerekli elektronik log kayıtları ile elektronik ortamda tutulan verilerin, telefonla alınan emirlerde ise ses kayıtlarının ve loglarının değiştirilemeyecek ve tahrif edilemeyecek bir biçimde, dosya bütünlük değerlerinin zaman damgası ile saklanmasını sağlayacak altyapının kurulması zorunlu olacaktır. Bu veri ve kayıtların, 8 Kasım 2024 tarihinden itibaren belirtilen esaslara uygun olarak tutulması gerekecektir.
Buna ek olarak, döviz bürosu benzeri bir yapı içerisinde kripto varlıkların alım satımı, ilk satış ya da dağıtım, takas, transfer gibi işlemler ile müşterilerin kripto varlıklarının nakde veya nakdinin kripto varlıklara çevrilmesi gibi işlemlerin düzenli bir ticari faaliyet olarak icra edilmesi, 7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 99/A ve 109/A maddeleri kapsamında değerlendirilecektir.
KRİPTO PARA PLATFORMLARINDA GETİRİ VAADİ İÇEREN PROMOSYON KAMPANYALARI DÜZENLENEMEYECEK
SPK ilke ve esaslarına göre, platformların sunmaya yetkili oldukları hizmetlerle ilişkili olarak; her türlü yazılı basın, internet, telefon, radyo, televizyon, sinema gibi iletişim kanalları ile açık hava ve basılı materyal gibi her türlü yazılı, görsel ve elektronik iletişim araç ve ortamlarında yapılacak yayın, ilan, reklam ve duyuruların objektif olması zorunludur. Platformlar, yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgilerle müşterilerin bilgi eksikliklerini istismar eden yayınlar yapamayacak, diğer yazılı ve sözlü açıklamalarda bulunamayacaklardır.
Platformlar, ayrıca yayın, ilan, duyuru ve reklamlarında mevzuatın izin verdiği haller dışında mutlak getiri veya zarara karşı garanti taahhüdünde bulunamayacaklardır. Açıklanan esaslara göre, platformların Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ’ye (MKK) veri transferi gerçekleştirmesi için, MKK tarafından belirlenecek teknik altyapı gerekliliklerini sağlayarak, MKK’nın öngöreceği şekil ve takvim çerçevesinde sistem entegrasyonu yapmaları gerekecektir.
Platformlar, müşterilere karşı taraf oldukları işlemlerde, platformların cüzdanlarında mevcut kripto varlıklar kadar satış yapılmasını esas alacaklardır. Müşterilerin birbirleriyle eşleşen işlemlerinde, işleme konu kripto varlıkların ilgili hesaplarda bulunması ve transferinin gerçekleştirilmesi konusunda sorumluluk platformlara ait olacaktır.
Platformlar, müşterilere ait kripto varlıklar ve nakit üzerinde kendileri veya üçüncü şahıslar lehine herhangi bir tasarruf yapamayacak, ayrıca ödünç kripto varlık işlemleri, müşteriye kredi verilmesi sonucunu doğuran işlemler ile kaldıraçlı işlemler yapamayacaklardır. Bu düzenlemenin kapsamındaki açık pozisyon ve işlemlerin, müşteri mağduriyeti yaratmayacak şekilde uygun bir geçiş süreci içerisinde kapatılması gerekecektir.
Kripto varlıkların müşterilerin kendi cüzdanlarında saklanmaması durumunda, platformlar nezdindeki kayıtlarda müşteri hesaplarında yer alan kripto varlıkların saklandığı cüzdanların anahtarlarına ilişkin kontrolün, en geç 8 Kasım 2024 tarihine kadar platformlarda bulunması zorunludur. Bu hükme aykırı uygulamalar, Kanunun 110/A maddesi kapsamında değerlendirilecektir.