Dünyanın En Büyük Kara Delik Jeti Çifti Keşfedildi

Bilim insanları, evrende şimdiye kadar gözlemlenen en büyük kara delik jeti çiftini keşfetti. Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, kara deliklerin etrafındaki manyetik alanlar tarafından hızlandırılan yüklü iyonlar, elektronlar ve diğer parçacıkları içeren jetlerle ilgili çarpıcı bulgular ortaya kondu.

Araştırmada, “Porphyrion” adı verilen bu devasa kara delik jet çiftinin, yaklaşık 23 milyon ışık yılı uzunluğuyla, keşfedilen en büyük jet yapısı olduğu belirtildi. Bu uzunluğun, takriben 140 Samanyolu galaksisinin uçtan uca birleşmiş haliyle eşdeğer olduğu ifade edildi.

Bu önemli çalışmada, Düşük Frekans Sırası (LOFAR) ağı kullanılarak, Porphyrion’un büyüklüğü hakkında detaylı gözlemler yapıldı. Araştırmacılardan Martijn Oei, keşfedilmeyi bekleyen daha birçok “mega yapı” olabileceğine dikkat çekerek, “Samanyolu, bu iki dev patlamanın içinde adeta küçük bir nokta gibi kalıyor.” ifadesini kullandı.

Önceki en büyük kara delik jeti olan Alcyoneus, yine aynı ekip tarafından 2022 yılında keşfedilmişti ve bu jetin uzunluğunun yaklaşık 100 Samanyolu uzunluğunda olduğu kaydedilmişti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın