Brezilya Yüksek Mahkemesi, X Sosyal Medya Platformuna Yeniden Erişim İzni Verdi

Brezilya’da X Sosyal Medya Platformuna Yeniden Erişim İmkanı

Brezilya Yüksek Mahkemesi, ülkede erişimi engellenen sosyal medya platformu X’in, yasal zorunluluk olan temsilci atamasını gerçekleştirmesiyle birlikte, platformun yeniden kullanımının önünü açtı. Ancak bu sürecin ne zaman tamamlanacağı henüz kesinlik kazanmış değil.

Yüksek Mahkeme Yargıcı, X’ten Brezilya’da yasal bir temsilci atamasını talep etmiş, fakat bu atama gerçekleşmediği için ve uygulanan para cezaları ödenmediği takdirde sosyal medya devinin ülkede kullanımı yasaklanmıştı. X, Brezilya’daki yasakları kısmen ihlal etmiş ve bazı kullanıcılar geçici olarak X’e erişim sağlamayı başarmıştı. Elon Musk ise bu ihlalin kasıtsız olduğunu belirtmişti.

BREZİLYA’DA X NEDEN YASAKLANDI?

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında yürütülen “darbe girişimi” soruşturması çerçevesinde, X’ten belirli kişilere dair veri sağlanmasını ve bazı hesapların engellenmesini talep etmişti. Mahkemenin bu talebi reddetmesi üzerine, X’e 24 saat içerisinde Brezilya’da bir yasal temsilci ataması yapılması için süre tanınmıştı.

Tanınan süre içerisinde, şirketin Brezilya’da yasal temsilci atamaması sonrasında, Yüksek Mahkeme 31 Ağustos’ta temsilci atanana ve kesilen para cezaları ödenene kadar X’e erişim engeli getirileceğini açıklamıştı. Bu durum, platformun kullanıcıları için büyük bir belirsizlik yaratmıştı.

Elon Musk, X’ten yaptığı bir paylaşımda, “İfade özgürlüğü, demokrasinin temel taşıdır ve Brezilya’daki seçilmeyen sözde yargıç, bunu siyasi nedenlerden dolayı yok ediyor.” diyerek mahkeme kararına sert bir şekilde tepki göstermişti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın