Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa’da Gerçekleşecek

Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa’da Gerçekleştirilecek

Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa'da Gerçekleştirilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde, 4-8 Kasım tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek olan “Dünya Neolitik Kongresi”, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe ile başlayan Taş Tepeler Projesi çerçevesinde, tarihi zenginlikleriyle bilinen Şanlıurfa’da gerçekleştirilecektir.

Bu önemli etkinlik, 64 farklı ülkeden akademisyenlerin katılımıyla, Neolitik Çağ’a dair Türk ve yabancı bilim insanlarının çalışmalarını tartışma fırsatı sunacak.

“Kongrenin Türkiye’de ve Şanlıurfa’da Düzenlenmesi Büyük Bir Anlam Taşıyor”

Taş Tepeler Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongreyi geçen yıl düzenlemeyi planladıklarını ancak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bu planların ertelendiğini belirtti.

Kongrenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirileceğini ifade eden Karul, sözlerine şöyle devam etti:

  • “İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesinin ortaklaşa düzenleyeceği bu akademik kongre, dünyanın çeşitli coğrafyalarında farklı neolitik dönemlerin ele alınacağı bir platform olacak.”
  • “Katılımcılar, birbirlerine öğretici ve ilham verici bilgiler sunacak. Şanlıurfa’da yapılacak olması, burada yürütülen Taş Tepeler Projesi çerçevesinde Neolitik dönemin ilk aşamalarını tartışma ve paylaşma imkanı verecek.”
  • “Şu ana kadar 702 bildirinin yanı sıra 61 poster başvurusu alındı. Bildirilerde katılımcı sayısı yaklaşık 1400 civarında, dolayısıyla bin civarında katılımcı bekliyoruz.”
  • “Türkiye’de ve özellikle Şanlıurfa’da böyle bir kongre düzenlenmesi, genel anlamda arkeoloji değil, çok daha spesifik bir konu olan Neolitik dönem uzmanlarını bir araya getirecek olması bakımından son derece anlamlı.”
  • “Yaklaşık 480 farklı kurumun temsilcileri burada yer alacak, bu da neolitik araştırmalara yönelik önemli katkılar sağlayacak.”

Karul, kongre hazırlıklarının devam ettiğini ve Taş Tepeler Projesi kapsamında Şanlıurfa’da Neolitik Çağ’a ait alanlarda kazı çalışmalarının sürdüğünü de vurguladı.

Neolitik Çağ’a dair farklı coğrafyalardaki bulguların bu kongrede ele alınmasının, dünya genelinde bir ilk olacağını ifade eden Karul, yüksek katılımcı sayısının da bu etkinliğin önemini gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Necmi Karul, kongrenin sadece bilim insanlarına değil, arkeolojiye ilgi duyan herkese açık olduğunu belirterek, sınırlı yer kapasitelerinden dolayı katılmak isteyenlerin önceden kayıt yaptırmaları gerektiğini hatırlattı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın