Kula Peribacaları: Doğanın Eşsiz Bir Harikası

Kula Peribacaları: Doğanın Eşsiz Bir Eseri

Kula Peribacaları: Doğanın Eşsiz Bir Eseri

Kula, Manisa ilinin Salihli ilçesinde yer alan Türkiye’nin UNESCO etiketli, ilk ve tek jeoparkı olma özelliği taşıyan Kula Peribacaları Tabiat Anıtı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından da tabiat alanı olarak tescillenmiştir. İzmir-Ankara kara yolunun 156. kilometresinde bulunan bu doğal harika, Kula’ya sadece 16 kilometre uzaklıktaki Burgaz mevkisinde yer almaktadır. Peribacaları, eşsiz doğal görüntüsü ve büyüleyici güzelliği ile ziyaretçilerine seyrine doyumsuz manzaralar sunmaktadır. Bölge, yaklaşık 14 milyon yıl önce oluşan bir gölün tabanındaki alüvyal çökeltilerin zamanla rüzgar ve su etkisiyle aşınarak meydana getirdiği bu olağanüstü yapılarla doludur.

“Burası, 14 Milyon Yıl Önce Bir Gölün Tabanıydı”

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nın sorumlu mühendisi Yiğit Karakuzu, peribacaları ile ilgili detaylı bilgiler vermektedir. Karakuzu, “Kula Peribacaları, jeoparkımızın en çok ziyaretçi çeken jeositlerinden biridir. Aynı zamanda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından tabiat alanı olarak da tescillenmiş bir bölgedir. Türkiye’de peribacaları denilince akla genellikle Nevşehir’deki heybetli peribacaları gelir. Ancak, bizim bölgemizdeki peribacaları, oluşum mekanizmaları açısından benzerlik gösterirken, kullanılan malzeme bakımından oldukça farklılık arz etmektedir. Nevşehir’deki peribacaları volkanik tüflerin aşınmasıyla oluşurken, Kula bölgesindeki peribacaları volkanizma ürünü değildir. Burası, 14 milyon yıl önce bir gölün tabanıydı. Bu gölün tabanına, çevresindeki akarsularla taşınan alüvyal çökeltiler zamanla birikmiştir. Gölün suyu boşaldıktan sonra, bu kalıntılar rüzgar ve su etkisiyle aşınarak peribacalarını oluşturmuştur. Aşınma mekanizması, Nevşehir’deki peribacalarıyla benzerlik göstermektedir. Yukarıda bulunan daha sert yapıya ‘şapka’ denir, gövdesi ise su ve rüzgar tarafından daha kolay aşındırılan malzemeden oluşmaktadır. Bu yapı, gözlemlediğimiz ilginç şekilleri meydana getirmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Ziyaretçi Akınına Uğruyor”

Kula Peribacaları Tabiat Anıtı’nın İzmir-Ankara asfaltına oldukça yakın bir konumda bulunması, burayı geçiş yapanların rahatlıkla görebileceği bir yer haline getiriyor. Karakuzu, “Bu nedenle, yoldan geçen kişilerin ve turların özellikle burayı görme isteğiyle burası, jeoparkın en çok ziyaret edilen noktalarından biri haline gelmiştir. Kesin bir ziyaretçi sayısı vermek mümkün olmasa da, gerçekten çok fazla ziyaretçisi olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın