Avrupa’da Yeni Otomobil Satışları Ağustos’ta Düşüş Gösterdi

Avrupa Otomobil Satışları Üzerine Son Veriler

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ağustos ayına dair yeni otomobil tescil verilerini açıkladı. Bu verilere göre, AB ülkelerinde yeni otomobil satışları, 2023 yılının aynı ayına kıyasla %18,3 oranında bir düşüş göstererek 643.637 adede geriledi.

Birlik üyesi ülkelerde satılan yeni otomobillerin yakıt türlerine göre dağılımı ise şu şekilde belirlendi:

  • Benzinli: %33,1
  • Hibrit: %31,3
  • Elektrikli: %14,4
  • Dizel: %11,2
  • Fişli (Plug-In) hibrit: %7,1
  • Diğer yakıt türleri: %2,9

Geçen yılın aynı döneminde elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı %21 seviyesindeydi. Ancak, elektrikli otomobil satışları ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre %43,9 oranında azalarak 92.627 adet olarak gerçekleşti. Bu durum, elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payının hızlı bir şekilde gerilediğini göstermektedir.

Ağustos ayındaki yeni otomobil satışları, geçen yılın aynı dönemine göre şu şekilde değişim gösterdi:

  • Almanya: %27,8 azalma
  • Fransa: %24,3 azalma
  • İtalya: %13,4 azalma
  • İspanya: %6,5 azalma

Öte yandan, yılın ilk sekiz ayında toplam satışlar, geçen yılın aynı dönemine oranla %1,4 artış göstererek 7.180.492 adede ulaştı. Bu durum, otomobil pazarındaki dalgalanmalara rağmen genel bir iyileşme işareti olarak değerlendirilebilir.

Ağustos ayında AB’de en fazla yeni otomobil satışı gerçekleştiren üretici, 179.041 araçla Volkswagen Grubu oldu. Volkswagen Grubu’nu, 92.667 otomobil satan Stellantis Grubu takip etti. Stellantis Grubu, Peugeot, Fiat, Citroen ve Opel gibi markaları bünyesinde barındırmaktadır. Renault Grubu ise 64.392 yeni otomobille üçüncü sırada, Hyundai Grubu ise 56.450 yeni otomobille dördüncü sırada yer aldı.

Verilerin ardından Avrupa otomotiv endüstrisi, elektrikli araçlara olan talebin azalmasına karşı acil eylem çağrısında bulundu. ACEA tarafından yapılan açıklamada, “AB’de elektrikli otomobillerin pazar payının sürekli olarak küçülme eğilimi, endüstri ve politika yapıcılara son derece endişe verici bir mesaj gönderiyor.” ifadesi kullanıldı. Ayrıca, AB kurumlarının otomobiller ve minibüsler için 2025’te yürürlüğe girecek yeni karbon hedefleri öncesinde acil tedbirler alması gerektiği vurgulandı. Sektörün sıfır emisyonlu araçların üretiminde gerekli artışı sağlamak için gerekli koşullardan yoksun olduğu ve bu alanda adım atılması gerektiği kaydedildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın