Ticaret Bakanlığı’nın Elektrikli Araç İthalatı Düzenlemeleri
Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz yılın son döneminde yayımladığı tebliğle elektrikli araçların ithalatını belirli şartlara bağlayarak tüketicilerin korunmasını hedeflemiştir. Bu kapsamda, 7 bölge ve 20 servis şartı getirilmiştir. Geçtiğimiz hafta ise bu tebliğe şarj edilebilir hibrit araçlar da dahil edilerek kapsam genişletilmiştir. Bakanlığın bu genişlemenin arkasındaki temel neden, otomotiv sektöründe yaşanan yedek parça krizidir.
Bakan Bolat: “Çalkantının Önüne Geçtik”
Ticaret Bakanlığı, yayımladığı her tebliğ ile tüketicilerin mağduriyetlerinin önüne geçmeyi hedeflediklerini sürekli vurgulamaktadır. Bakan Ömer Bolat, hibrit araçların ithalat iznine dahil edilmesinin sebeplerini açıkladı. Bolat, “Pandemi döneminden itibaren otomotiv sektöründe yaşanan yedek parça eksiklikleri, ciddi bir çalkantıya neden olmuştu. Ancak aldığımız tedbirlerle otomotiv piyasasında bu sorunun önüne geçtik. Son bir yıldır birinci el satışlarda stabil bir durum devam etmektedir,” şeklinde konuştu.
Servis ve Yedek Parça Sorunları
Bakanlığın dikkat çektiği yedek parça konusundaki problemler, özellikle elektrikli araçlarda kendini göstermiştir. Geçtiğimiz yıl Tesla ile zirveye ulaşan bu sorun, Çin’den ithal edilen otomobillerde de belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bu araçlarla ilgili olarak, servis hizmetleri ve yedek parça temininde yaşanan zorluklar, tüketicileri Ticaret Bakanlığı’na şikayet etmeye yönlendirmiştir. Bakanlık, bu durum karşısında harekete geçerek gerekli düzenlemeleri yapmıştır.
Plug-in Hibrit Araçlar ve İthalat Düzenlemeleri
İthalat yapan markaların elektrikli araç getirememesi, ancak faaliyetlerini sürdürebilmek için çözüm olarak plug-in hibrit (şarj edilebilir hibrit) araçlara yönelmeleri, Bakanlığı harekete geçirmiştir. Neredeyse tüm içten yanmalı ve elektrikli araç markalarının birer plug-in hibrit getirme çabası, Bakanlık tarafından dikkatle izlenmiştir. Bu yeni düzenleme ile, elektrikli araçlar için hazırlanan tebliğin eksik kalan parçası da şarj edilebilir hibrit araçlarla tamamlanmıştır.
Yerli Üreticilerden Destek
Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, 7 bölge 20 servis şartının genişlemesini desteklediklerini ifade etti. Eroldu, “Bu tebliği, tüketicinin korunması, hizmet kalitesinin sağlanması, otomotiv sanayisinin rekabetçiliğinin gözetilmesi ve ekonomimiz açısından olumlu değerlendiriyoruz. Özellikle otomobil pazarında, geçmişte yüzde 40’a ulaşmış olan yerli araç payının günümüzde yüzde 25’e gerilemesi, bu düzenlemenin pazarımızda yerli araç payını koruma açısından olumlu bir etki yaratacağını göstermektedir,” diye ekledi.