Güneş Sistemi’ne En Yakın İkinci Yıldız Sisteminde Yeni Gezegen Keşfi

Güneş Sistemi’ne En Yakın İkinci Yıldız Sisteminde Yeni Bir Gezegen Keşfedildi

Yeni bir araştırma, Güneş Sistemi’ne en yakın ikinci yıldız sistemi olan Barnard Yıldızı etrafında ilk kez bir gezegen keşfedildiğini ortaya koydu. Avrupa Güney Rasathanesi’nin (ESO) resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre, bu buluş, Şili’deki “Very Large Telescope” (VLT) adlı gözlemevinde gerçekleştirilen titiz çalışmalar sonucunda gerçekleşti.

Keşfedilen yeni gezegen, “Barnard b” olarak adlandırıldı ve bir yılı yaklaşık olarak 3,15 Dünya gününe eşdeğer. Şili’nin gözlemevinde gerçekleştirilen beş yıllık süren titiz gözlemler sonucunda, bu öte gezegenin yüzey sıcaklığının yaklaşık 125 santigrat derece olduğu belirlendi.

“Barnard b”nin Keşfi ve Araştırma Araçları

Araştırmacılar, “Barnard b” gezegeninin keşfinin, gözlemevinde bulunan Yüksek Kesinlikli Dairesel Hız Gezegen Araştırma Aracı (HARPS), Carmenes ve ESPRESSO spektrografları gibi birçok farklı gözlem aracı kullanılarak teyit edildiğini belirtti.

Öte yandan, araştırma verileri 2018 yılında Barnard Yıldızı’na ait olduğu düşünülen bir gezegen keşfi üzerine yapılan çalışmanın bulgularını desteklemedi. Araştırma ekibi, “Barnard b” gezegeninin yanı sıra, bu yıldızın yörüngesinde olabilecek üç farklı öte gezegenin izlerine de rastladı.

Barnard b’nin Özellikleri

Araştırmacılardan Jonay Gonzalez Hernandez, “Barnard b”nin şu ana kadar keşfedilen en düşük kütleli gezegenlerden biri olduğunu vurguladı. Ancak, “Barnard b” gezegeninin yıldızına çok yakın bir konumda olması, onun Dünya’daki yaşama benzer bir yaşam formuna sahip olma olasılığını ortadan kaldırıyor. Gonzalez Hernandez, gezegenin yüzeyinde sıvı su bulundurmak için fazla sıcak olduğunu belirtti.

Bu önemli çalışma, “Astronomy & Astrophysics” dergisinde yayımlandı ve astrofizik alanında önemli bir katkı olarak değerlendiriliyor.