Adana Teknofest 2023’te Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi Tanıtıldı

Adana Teknofest 2023: Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi Tanıtıldı

Adana Teknofest 2023: Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi Tanıtıldı

Bu yıl Adana’da düzenlenen Teknofest, gençlerin yapay zeka ve teknolojisiyle buluşmasına ev sahipliği yaptı. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin desteği, Google Türkiye, Girişimcilik Vakfı ve T3 Girişim Merkezi’nin iş birliğiyle, ilk kez 2021 yılında Teknofest’te duyurulan Google Oyun ve Uygulama Akademisi, hızla gelişen yapay zeka teknolojileri ve dijitalleşmenin getirdiği yeni gereksinimlere uyum sağlamak amacıyla “Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi” olarak yeniden yapılandırıldı.

Oylum Talu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan, T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrem Bayraktar Aksakal, Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra ve Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, Türkiye’nin ulusal yapay zeka stratejisi, akademinin üç yıllık başarı hikayesi, dönüşümü ve Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi’ne dair yenilikler paylaşıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi’nin açılışını Akademi standında gerçekleştirdi.

Bakan Kacır: “Yapay Zeka, Tüm Sektörleri Dönüştürüyor”

Açılışta konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, şu ifadeleri kullandı:

“Yapay zeka, dünyayı ve tüm sektörleri hızla dönüştürüyor. Türkiye olarak, genç ve dinamik nüfusumuz ve sanayideki kabiliyetlerimiz sayesinde bu dönüşümden en ileri düzeyde katma değer sağlayabilecek ülkeler arasında yer alıyoruz. Şu an Türkiye, uluslararası yapay zeka hazırlık endekslerinde iyi bir konumda. Ancak bu süreçte insan kaynağına ve donanım altyapısına hızlı yatırımlar yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Uluslararası iş birliklerini de önemsiyoruz. Burada tanıtılan Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi, teknoloji girişimlerinin yükselmesine büyük bir katkı sağlayacaktır. Gençlerimizin en ileri uygulamaları doğrudan tanıma ve özgün, yaratıcı projeler geliştirme fırsatı bulması, ülkemizin insan kaynağını güçlendirecektir. Bu projeye katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çoştu: “İnsan Kaynağımız En Değerli Varlığımız”

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, panelde yaptığı konuşmada şunları aktardı:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, projelerimizde gençlere öncelik veriyoruz. Milli teknoloji hamlesinin başarısında en önemli etken insan kaynağıdır. Türkiye, genç ve dinamik nüfusu ile bu alanda büyük bir potansiyele sahiptir. Ortalama yaşımız 33 ve son 20 yılda teknoloji geliştirme yetkinliğimizi önemli ölçüde artırdık. Şu anda teknoloji üreten insan kaynağımız 300 binin üzerinde ve bu sayı her geçen gün artıyor. Genç yaşlardan itibaren çocuklarımıza teknoloji bilincini ve üretim yetkinliğini kazandırmalıyız. Bu, profesyonel hayatta teknoloji uzmanı olarak çalışanlardan en genç öğrencilere kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Biz de bu süreci yenilikçi yaklaşımlarla destekliyoruz. İstanbul’da açtığımız yazılım okullarında, gençlere yazılım eğitimini akran öğrenme modeli ile sunuyoruz. Ayrıca ‘Sektör Kampüste’ projemizle teknoloji şirketlerinin deneyimlerini gençlerimize aktarmayı hedefliyoruz. Bu projelerle gençlerimize hem teorik hem de pratik bir temel sağlıyoruz. Google, T3 Vakfı ve Girişimcilik Vakfı ile ortak yürüttüğümüz projeler, stratejimizle uyumlu ve tamamlayıcı bir rol oynuyor.”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi: “Teknoloji Üreten Bir Nesil Yetiştirmek”

T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan, şu açıklamalarda bulundu:

“Dijital Dönüşüm Ofisi olarak faaliyetlerimizi, milli teknoloji ve dijital Türkiye vizyonları doğrultusunda sürdürüyoruz. Türkiye Yüzyılı hedefiyle örtüşen bu stratejilerle, teknolojiyi sadece tüketen değil, üreten ve geliştiren bir nesil yetiştirmek için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye’nin ilk Ulusal Yapay Zeka Stratejisini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte hazırladık. Bu stratejinin ana hedefi, yapay zeka alanında yetkinliği artırmak ve insan kaynağını güçlendirmektir. Bu kapsamda, hızlı bir şekilde yapay zeka uzmanları yetiştirmek için çeşitli eylem planlarımız mevcut.”

T3 Vakfı: “Yeni Akademi ile Yapay Zeka Alanında Dönüşüm”

T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrem Bayraktar Aksakal, panelde şunları duyurdu:

Adana Teknofest 2023'te Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi Tanıtıldı

“2021 yılında Oyun ve Uygulama Akademisi’ni duyurmuştuk. Bugün burada yeni Akademimizi tanıtmak büyük bir mutluluk. Yapay zeka, hepimizin gündeminde. Bu doğrultuda Akademimizi yapay zeka alanında dönüştürdük. T3 Girişim Merkezi olarak girişimlerin kurulma süreçlerinde hem hızlandırma programlarımızla hem de girişim sermayesi fonumuzla desteklemeye devam ediyoruz. Bu yıl ilk kez burada duyurduğumuz bir staj projesini başlatıyoruz. Türk Hava Yolları, Baykar ve Turkcell gibi sektörün önde gelen kuruluşlarıyla birlikte geliştirdiğimiz büyük dil modeli T3 AI projesinde, akademi gençlerinin faydalanabileceği bir yapay zeka staj programı hayata geçireceğiz.”

Girişimcilik Vakfı: “Yapay Zeka ve Girişimcilik Ekosisteminde Fırsatlar”

Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, şu açıklamalarda bulundu:

“Üç yıl önce Oyun ve Uygulama Akademisi’ni başlattığımızda, oyun sektörü çok önemli bir konumdaydı. Ancak zaman ilerledikçe yapay zekanın hızlı yükselişine tanık olduk ve Akademiyi bu yeni gelişmelere uyum sağlaması için dönüştürdük. Yenilenen Akademimiz artık üç ana bölümden oluşuyor: Yapay Zeka ile Uygulama Geliştirme, Veri Bilimi ve Oyun Geliştirme. Bu yıl akademimize 20 bin başvuru bekliyoruz ve 2 bin gencimize burs imkanı sağlayacağız.”

Yeni Bölümler ve Staj İmkanları

Yenilenen akademi, üç bölümden oluşmaktadır:

  • Yapay Zeka ile Uygulama Geliştirme
  • Veri Bilimi
  • Oyun Geliştirme

Bu bölümler sayesinde, yapay zeka uzmanı, veri analisti ve yapay zeka destekli oyun ve uygulama geliştirici gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış gençler yetiştirilecektir. Ayrıca, bursiyerlere staj imkanları sunularak kariyerlerine yönelik gerekli donanımları kazanmaları sağlanacaktır. T3 Girişim Merkezi’nin sağladığı Yapay Zeka Staj Programı ve Girişimcilik Vakfı’nın öncülüğünde girişimcilik ekosisteminde staj yapma imkanı sunulacaktır.

Gelecek İçin Yapay Zeka Uzmanları Yetişiyor

Yapay zeka teknolojilerinin ilerlemesiyle birlikte, uygulama geliştirme ve veri bilimi uzmanlığı gerektiren yeteneklere olan talep artmaktadır. Bu talebi karşılamak ve ülkemizde yapay zeka uzmanı istihdamını artırmak amacıyla hayata geçirilen Yapay Zeka ve Teknoloji Akademisi, kendi web sitesi üzerinden başvuru toplamaya devam etmektedir.