Dolandırıcılık Çetesi, Whatsapp Mesajlarıyla Vatandaşları Tuzağa Düşürdü
Yurt dışı kodlu telefon numaraları aracılığıyla gönderilen Whatsapp mesajları ile vatandaşlara kısa sürede yüksek kazanç vaat eden bir dolandırıcılık çetesi, Nevşehir’de Emniyet birimlerine yapılan bir şikayet sonucu gün yüzüne çıktı. Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın detaylarına Yeni Şafak ulaştı. Mağdurlardan birinin yaşadığı süreci emniyet birimlerine aktarmasıyla birlikte, uzun süredir izlenen çeteye yönelik operasyon için düğmeye basıldı.
Mağdur, telefonuna mesajlaşma platformu Whatsapp üzerinden Endonezya’ya kayıtlı olan +62 alan kodlu bir numaradan “Görev tamamlayarak para kazanmak ister misin?” şeklinde bir mesaj aldı. Bu mesajın ardından başlayan görüşme trafiği, güvenlik birimlerini harekete geçirdi.
ÖNCE KÜÇÜK GÖREVLER İLE GÜVEN VERİLİYOR
Mesaj atan numara ile iletişimi sürdüren siber güvenlik birimleri, mağdur ifadeleri doğrultusunda süreci takip etmeye başladı. Dolandırıcılık çetesi, mağdurlara Google Haritalar uygulamasında bulunan işletmelere yorum yapmaları karşılığında 50 lira ödeme vaadinde bulunarak pek çok kişinin bu tuzağa düşmesine neden oldu. Çete, öncelikle güven oluşturmak amacıyla mağdurlara bu küçük görevlerden sonra çeşitli miktarlarda ödemeler gerçekleştirdi.
KÜÇÜK KAZANÇLAR İLE OLTALAYA TAKILIYORLAR
Mağdurlar, kendilerine gönderilen parayı aldıklarında güven duygusu beslemeye başlıyorlardı. Ardından, ağa düşürülen kişilere daha fazla görev yapıp yapmayacakları soruluyordu. Bu aşamada, farklı görevler ve bu görevlerden kazanç elde etme seçenekleri sunularak kişilerin sistemin merkezine çekilmesi hedefleniyordu. Dolandırıcılık şebekesi, ağına düşürdükleri bireyleri “kazanç vaadiyle” sistem içinde tutmaya çalıştı. Bunun için mağdurlara, “VIP gruba geçmeleri gerektiği” yönünde yönlendirmelerde bulundular. Bu süreçte, mağdurlardan daha fazla para yatırmaları talep edildi.
260 BİN LİRADA DOLANDIRILDIĞINI FARK ETTİ
Nevşehirli bir mağdur, farklı banka hesaplarına toplamda 259 bin 800 lira yatırdığını, ancak şebekenin sürekli para taleplerinin devam etmesi üzerine dolandırıldığını anlayarak şikayetçi olduğu öğrenildi. Şebekenin son mağduru olan kişi, Nevşehir Emniyetine başvurduktan sonra çete kıskıvrak yakalandı. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, operasyon için hazırlıklarını tamamladı.
PARALAR SOĞUK CÜZDANA
Müştekinin farklı bankalara göndermiş olduğu paraların takibi yapıldığında, bu paraların “kripto borsalarına gönderildiği, paranın izinin kripto varlıklarda da sürdüğü ve paranın soğuk cüzdana (hiçbir kripto borsasına veya şahsa ait olmayan cüzdanlara) transfer edildiği” tespit edildi. Ayrıca, Nevşehir’de 12 mağdurun daha olduğu belirlenmişti. Yapılan çalışmalarda, gönderilen paraların izleri takip edildi. 13 mağdurun toplamda göndermiş olduğu 811 bin liranın aynı soğuk cüzdana gönderildiği ortaya çıktı. 19 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda, 1 milyar 200 milyon lira suç geliri elde ettikleri belirlenen 92 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.