Baykar Savunma mühendisleri tarafından tasarlanan ve üretim süreci devam eden AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA)’da kullanılmak üzre 12 adet motor tedarik edildiği ifade edildi.
Ukrayna’da faaliyet gösteren “National Industrial Portal”, Baykar Savunma tarafından AKINCI TİHA için 2 adet daha Ivchenko-Progress Motor Sich AI-450T tipi Turboprop motor tedarik edildiğini açıkladı. Yapılan aktarımda ikinci prototipin de ilk uçuşunu hazırlandığı vurgulanarak yapılacak uçuş testinde 500 km / s hıza ulaşmasının planlandığı ifade edildi.
Baykar Savunma tarafından AKINCI TİHA için şimdiye kadar 12 adet daha Ivchenko-Progress Motor Sich AI-450T tipi Turboprop motor tedarik edildiği aktarılırken tedarik takvimine ilişkin bilgilere de yer verildi. Baykar Savunma tarafından Ivchenko-Progress Motor Sich AI-450T tipi Turboporp motordan; 2018 yılında 4 adet, 2019 yılında 6 adet ve 2020 yılında ise 2 adet tedarik edildi.
Baykar Savunma mühendislerinin yoğun mesaisi sonrası taktik insansız hava aracı AKINCI TİHA’nın ilk prototipi ilk uçuşunu Aralık 2019 da gerçekleştirmişti.
Bayraktar Akıncı Sistemi Genel Bilgiler
“Uçan balık” olarak da nitelendirilen Bayraktar Akıncı’ya yönelik yoğun bir çalışma yürüten Baykar, aracı yakın zamanda gökyüzüyle buluşturdu ve ikinci prototipin ise ilk uçuşuna yönelik faaliyetler devam ediyor.
Bayraktar TB2’den daha uzun ve geniş olan Akıncı TİHA, kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına sahip olacak ve çok sayıda milli akıllı mühimmat taşıyabilecek. Akıncı ayrıca özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel koşulların daha da farkında olacak, kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunacak.
Bayraktar TB2 gibi yine kendi sınıfında lider olmayı hedefleyen Akıncı savaş uçaklarının yaptığı bazı görevleri de icra edecek. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacak. Şavaş uçaklarının yükünü azaltacak olan Akıncı ile havadan bombardıman da icra edilebilecektir. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılacak Akıncı İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecek.
Kendi sınıfında dünyanın en ileri teknolojik sistemi haline gelmesi için çalışılan Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatılacak.
Bayraktar Akıncı, 40 bin fit irtifaya kadar çıkabiliyor, 24 saat havada kalabiliyor ve faydalı yük taşıma kapasitesi bin 350 kilograma kadar ulaşıyor. Akıncı, bu özellikleriyle savaş uçaklarının yaptığı bir kısım görevlerini icra edebilecek, savaş uçaklarının yükünü azaltacak.
Temel uçuş performans kriterleri
- 40,000 Feet Uçuş İrtifası
- 24 Saat Havada Kalış Süresi
- 150 Km Haberleşme Menzili
- Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
- Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
- GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği
AKINCI Taarruzi İHA Teknik Özellikleri:
- Havada Kalış:24 Saat
- İrtifa: 40.000 Feet
- Faydalı Yük: 1.350 Kg (900 kg Harici – 450 kg Dahili)
- Kalkış Ağırlığı: 4.5 Ton
- Kanat Açıklığı: 20 mt
- Motor: 2×900 Hp Turboprop
- Veri Ağı: LOS\SATCOM
- Radar: Milli AESA (Hava/SAR)
- Elektronik Harp: Elektronik Destek Podu
- Silahlar: MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Hassas Güdüm Kiti (HGK), Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Teber-82, Gökdoğan Füzesi, Bozdoğan Füzesi, SOM-A,
AKINCI SİHA Yetenekleri:
- Elektronik Harp
- SAR Keşif
- Sinyal İstihbaratı
- EO\IR Keşif
- Geniş Alan Gözetleme
Kaynak: DefenceTurk