Almanya’da Siber Saldırıların Artışı ve Sonuçları
Almanya’nın bilgi, iletişim ve yeni medya sektörlerinin önde gelen çatı kuruluşu BITKOM, 1000 şirket ile gerçekleştirdiği “siber saldırılar” anketinin çarpıcı sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Bu sonuçlar, ülkedeki siber tehdit durumunun giderek kötüleştiğini ve şirketlerin koruyucu önlemlerini daha da artırmaları gerektiğini ortaya koyuyor.
Başkent Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, BITKOM Başkanı Ralf Wintergerst, Alman şirketlerinin yüzde 81’inin son dönemde veri hırsızlığı, casusluk veya sabotaj gibi siber saldırılardan etkilendiğini belirtti. Bu oran, 2023 yılında yüzde 72 olarak kaydedilmişti. Wintergerst, bu durumu değerlendirirken, “Şirketlerimizin siber güvenlik konusunda daha fazla hazırlık yapmaları gerekiyor,” dedi.
Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkan Yardımcısı Sinan Selen ise, hemen hemen her şirketin siber saldırılara maruz kaldığını vurguladı. Selen, “Uluslararası çatışmalar ve sistemik rekabetler, jeopolitik alanda olduğu gibi siber alanda da güvenlik durumunu etkilemektedir. Blokların oluşumuna doğru bir ilerleme, siyasi ve operasyonel tutumlara yansımaktadır,” şeklinde ifade etti.
- Selen, dijital ve analog saldırılar arasında giderek daha yakın bir bağın ortaya çıktığını belirtti.
- Saldırganların, kişiye özel sosyal mühendislik yöntemleriyle klasik casusluk faaliyetlerine kapı açma hedefinde olduğunu söyledi.
- Analog saldırılardaki belirgin artıştan endişe duyduklarını ifade etti.
BITKOM’un anketine göre, siber saldırılar sonucunda Alman şirketlerinin toplam zararı son 12 ayda bir önceki yıla göre yüzde 29 artarak 266,6 milyar euroya ulaşmış durumda. Saldırıya uğrayan şirketlerin yüzde 70’i, bu saldırıların organize suç gruplarıyla bağlantılı olduğunu belirtirken, şirketlerin yüzde 45’i en az bir saldırının Çin merkezli olduğunu ifade etti. Siber saldırılarda Rusya ise yüzde 39 ile ikinci sırada yer alıyor.
Ankete katılan her üç şirketten yaklaşık iki tanesi, varlıklarını siber saldırı tehdidi altında gördüğünü belirtirken, giderek karmaşıklaşan tedarik zincirlerinin internet korsanları için bir geçit oluşturduğuna dikkat çekildi. Bununla birlikte, Alman şirketlerin sadece yüzde 37’sinin tedarik zincirindeki güvenlik olaylarına müdahale etmek için bir acil durum planına sahip olması dikkat çekici bir durum olarak öne çıkıyor.