Amos Antik Kenti Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
Marmaris’in 20 kilometre güneybatısında, muhteşem doğasıyla dikkat çeken Asarcık Tepesi’nde yer alan Amos Antik Kenti’nde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer’in liderliğinde yürütülen kazı çalışmalarına büyük bir titizlikle devam ediliyor.
Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı Mutlu Ayhan, antik kenti ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarında gelinen aşamadan son derece memnun olduklarını belirtti. Ayhan, bu önemli projenin, bölgenin tarihine ve kültürel mirasına katkı sağladığını vurguladı.
Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında Amos Antik Kenti’nde düzenledikleri konser etkinliğini hatırlatan Ayhan, “Gelecek yıl tiyatro alanının restore edilmesi planlanıyor. Burada birlikte yeni projelerimizi hayata geçirmeyi heyecanla bekliyoruz. Amos’a verdiği kıymetli emeklerden dolayı kazı başkanımıza ve ekip arkadaşlarına çok teşekkür ederiz. MTO olarak ilçemizde devam eden arkeolojik çalışmalara destek olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
2019 yılında yüzey araştırmalarına başlanan antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yürütülen kazılarda önemli yapılar gün yüzüne çıkarıldı. Bu yapılar arasında nekropol alanı, Athena tapınağı, sivil konutların bir bölümü ve antik tiyatronun sahne binası yer alıyor.
Geçtiğimiz yıl, antik dönemde “thermopolium” olarak bilinen bir lokanta ile depolama alanı olarak kullanıldığı tahmin edilen bir bölüm keşfedildi. Sene sonuna kadar devam edecek kazı çalışmalarının ardından 2025 yılında antik tiyatronun restorasyonuna başlanması planlanıyor.
Marmaris’teki bu önemli kazı çalışmaları, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın desteğiyle, Marmaris Belediyesi ve MTO’nun ana sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Ayrıca, Martı Otel ve Martı Marina da bu projeye destek vererek, bölgenin tarihi ve kültürel değerlerinin gün yüzüne çıkmasına katkıda bulunuyor.