Assos Ören Yeri’nde Kazı Çalışmaları Sürüyor

Assos Ören Yeri’nde Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Assos Ören Yeri'nde Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Aristoteles gibi ünlü filozofların yanı sıra Platon’un öğrencilerinin de faaliyet gösterdiği, 7 bin yıllık geçmişiyle Yunan şehir devletlerinin en güzel örneklerinden biri olan Assos Ören Yeri’nde kazı çalışmaları sürüyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında, yurt içi ve yurt dışından gelen toplam 25 kişilik bir ekip, bu önemli bölgedeki kazılara devam ediyor. Bu yılki kazı çalışmalarında, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapılar gün yüzüne çıkarılarak, bu dönemlerde insanların gündelik yaşamlarına dair önemli bilgiler elde edilmeye çalışılıyor.

Akropolisteki Surların Tarihi Araştırılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle ve İÇDAŞ’ın ana sponsorluğunda yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Bu yıl kentin farklı noktalarındaki kazı ve onarım çalışmalarımız devam edecek. Kentin doğusunda yer alan ve agora olarak adlandırdığımız alanda büyük bir yapının varlığı söz konusu. Bu yapının bir nymphaeum, yani çeşme olduğunu düşünüyoruz. Bu alandaki çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca, Bizans Dönemi’ne ait ve han olarak tanımlayabileceğimiz bir başka yapı, batı kapısının hemen gerisinde yer alıyor. Bu yapının her yıl bir odasını açarak, işlevi ve kullanım şekli hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışıyoruz. Akropolisteki surların tarihi konusunda da araştırmalarımız devam ediyor. Bu surların tarihlerini belirlemek adına bazı sondaj çalışmalarımız da sürmekte” dedi.

“Çalıştığımız Her Alan, Farklı Bir Döneme Ait”

‘Büyük yapı’ olarak adlandırılan ve içinde Helenistik Dönem’e ait mozaiklerin bulunduğu yapıda kazı çalışmalarına da vurgu yapan Prof. Dr. Arslan, “Daha sonrasında ‘gymnasion’ dediğimiz bir eğitim kurumunda kazılara devam edeceğiz. Aslında Assos’ta çalıştığımız her alan, farklı bir döneme ait. Örneğin çeşme yapısı, nymphaeum, Roma Dönemi’ne aittir ve bu dönem boyunca halkın su ihtiyacını karşılayan en önemli yapılar arasında yer alıyordu. Diğer bir yapımız olan gymnasion ise Helenistik Dönem’e ait bir eğitim kurumu olup, kent açısından oldukça önemli bir yapı. Ayrıca ‘ksenodokhion’ adı verilen yapılar da Bizans Dönemi’nde dışarıdan gelen misafirlerin konakladığı yerlerdi. Bu nedenle her bir yapı, kendi dönemi için ayrı bir öneme sahip” şeklinde konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın