Ay’da 120 Milyon Yıl Önceki Volkanik Aktivite Tespit Edildi

Ay’da Yaklaşık 120 Milyon Yıl Önce Volkanik Aktivite Tespit Edildi

Çin’de gerçekleştirilen bir araştırma, Dünya’nın doğal uydusu Ay’da yaklaşık 120 milyon yıl önce meydana gelmiş volkanik maddelerin varlığını ortaya koydu. Bu bulgu, Ay’ın geçmişte düşündüğümüzden çok daha aktif bir volkanik geçmişe sahip olduğunu göstermektedir.

Başkent Pekin’de bulunan Çin Bilim Akademisi’nde görevli bilim insanları, Ay’dan toplanan örnekleri detaylı bir şekilde inceledi. DÜNYA’DA DİNAZORLAR VARDI

Araştırmacılar, daha önce yaklaşık bir milyar yıl boyunca volkanik olarak aktif olmadığı varsayılan Ay’ın, dinozorların Dünya’da yaşadığı dönemde volkanik aktivite sergilediğini tespit etti. “Chang’e 5 Uzay Aracı”nın yaklaşık 4 yıl önce Ay’dan getirdiği örnekler üzerinde yapılan analizlerde, 120 milyon yıl öncesine ait cam parçaları bulundu.

Dünya’ya getirilen bu örneklerden 4’ünde bulunan yaklaşık 3 bin cam örneği detaylı bir şekilde incelendi. Araştırmacılar, bu örneklerde yüksek derecede toryum gözlemledi. 4 MİLYAR YAŞINDA

Araştırmacılar, örneklerin sülfür izotopları ve kimyasal bileşimleri sayesinde bunların volkanik cam olduklarını belirtti. Ayrıca, bu örneklerin element yapısının, Apollo görevleri sırasında getirilen volkanik cam örnekleriyle benzerlik taşıdığı da vurgulandı.

Bu bulgular, Ay’ın 4,6 milyar yıllık tarihinde, 120 milyon yıl önce volkanik aktivitenin varlığını ortaya koyarak, Ay’ın varoluş sürecinin büyük bir kısmında volkanik olarak aktif olduğunu göstermektedir.