Birleşmiş Milletler’in Uyarıları: Güneydoğu Asya’da Telegram ve Organize Suçlar
Birleşmiş Milletler, Güneydoğu Asya’daki güçlü suç şebekelerinin popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’ı yoğun bir şekilde kullandığını ve bu platformun organize suçların büyük ölçekli yasadışı faaliyetlerini yürütme biçiminde köklü bir değişim yarattığını vurguladı. Rusya doğumlu Telegram’ın sahibi Pavel Durov, Ağustos ayında Paris’te tutuklanmış ve platformda çocukların cinsel görüntülerinin yayılması gibi ciddi suç faaliyetlerine izin vermekle suçlanmıştı.
Kredi Kart Bilgileri Alınıp Satılıyor
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından hazırlanan raporda, kredi kartı bilgileri, şifreler ve tarayıcı geçmişi gibi hacklenen verilerin, denetimsiz geniş kanallar aracılığıyla Telegram üzerinde büyük ölçekte alınıp satıldığı ifade edildi.
Kara Para Aklama Faaliyetleri
Raporda ayrıca, dolandırıcılık için tasarlanmış deepfake yazılımları ve veri çalan kötü amaçlı yazılımlar gibi siber suçlar için kullanılan araçların yaygın bir şekilde satıldığını belirtildi. Lisanssız kripto para borsalarının ise kara para aklama hizmetleri sundukları kaydedildi. “Telegram’a taşınan yeraltı veri pazarlarına ve Güneydoğu Asya merkezli ulusötesi organize suç gruplarını aktif olarak hedeflemek isteyen satıcılara dair güçlü kanıtlar var.” denildi.
Güneydoğu Asya’da Telegram Tehlikesi
Güneydoğu Asya, dolandırıcılık planlarıyla dünya genelindeki kurbanları hedef alan milyarlarca dolarlık bir endüstri için kritik bir merkez haline geldi.
Milyarlarca Dolarlık Karanlık Pazar
UNODC, bu sektörün yılda 27,4 milyar ila 36,5 milyar dolar arasında gelir elde ettiğini bildirdi.
IP Adreslerini Yetkililerle Paylaşma Açıklaması
Pavel Durov, tutuklanmasının ardından şu anda kefaletle serbest bırakılmış olup, uygulamanın kullanıcıların IP adreslerini ve telefon numaralarını yasal talepte bulunan yetkililere teslim edeceğini açıklamıştı. Ayrıca, uygulamanın yasadışı faaliyetler için kötüye kullanılan bazı özelliklerini kaldıracağını ifade etti.
Suçlular İçin Kolayca Gezinilebilen Bir Ortam
UNODC’nin Güneydoğu Asya ve Pasifik’ten sorumlu temsilci yardımcısı Benedikt Hofmann, Telegram’ın suçlular için kolayca gezinilebilen bir ortam sağladığını belirtti. Hofmann, “Tüketiciler için bu, verilerinin dolandırıcılık veya diğer suç faaliyetlerine aktarılma riskinin her zamankinden daha yüksek olduğu anlamına geliyor.” dedi.
Raporda, bölgedeki suç gruplarının elde ettiği karın büyüklüğünün, yenilik yapmalarını gerektirdiği vurgulandı. Kötü amaçlı yazılım, üretken yapay zeka ve deepfake gibi yeni iş modelleri ve teknolojilerin operasyonlarına entegre edildiği ifade edildi.
10’dan Fazla Deepfake Yazılımı Tespit Edildi
UNODC, özellikle Güneydoğu Asya’da siber dolandırıcılıkla bağlantılı suç gruplarını hedef alan 10’dan fazla deepfake yazılım hizmeti sağlayıcısını tespit ettiğini açıkladı.
Güney Kore’de Soruşturma Başlatıldı
Asya’nın başka bir bölgesinde, deepfake pornografinin en çok hedef aldığı ülke olduğu tahmin edilen Güney Kore’de, polisin Telegram’ın çevrimiçi seks suçlarını destekleyip desteklemediğini araştırmak üzere bir soruşturma başlattığı bildirildi.