Boeing’in Starliner Uzay Aracı ile İlgili Son Gelişmeler

Boeing’in Starliner Uzay Aracı ile İlgili Gelişmeler

Boeing, uzay aracı Starliner ile gerçekleştirdiği ilk uzay görevini 5 Haziran’da, 2 NASA astronotunu taşıyarak başarıyla tamamladı. Ancak, bu görev öncesinde meydana gelen bazı sorunlar, aracın fırlatılmasını 4 kez ertelemek zorunda kalmasına neden oldu. İlk erteleme, bir helyum sızıntısının tespit edilmesi sonrasında gerçekleşti. Sorunun kaynağı hakkında yapılan detaylı incelemelere rağmen, hala net bir bilgiye ulaşılamadı.

Cuma günü, mürettebatsız olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) ayrılması beklenen Starliner ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yapıldı. Haziran’da UUİ’ye giden astronot Butch Wilmore, NASA’nın Houston ekibiyle iletişime geçerek Starliner’dan gelen “tuhaf sesler” hakkında bilgi verdi.

“SESİ NEYİN ÇIKARDIĞINI BİLMİYORUM”

Ars Technica’nın haberine göre, Wilmore’un ses kaydında “Starliner’la ilgili bir sorum var” dediği ve “Hoparlörden tuhaf bir ses geliyor… Sesi neyin çıkardığını bilmiyorum” ifadelerini kullandığı belirtildi. Houston ekibi, Wilmore’a bu sesin bir sonarın çıkardığı titreşimlere benzediğini açıkladı.

Starliner hoparlöründen gelen sesin kaynağı henüz belirlenememiş olsa da, bu durumun ciddi bir sorun olmayabileceği düşünülüyor. Uzay ortamında daha önce de benzer tuhaf durumların yaşandığı görülmüştü. Örneğin, Çin’in 2003 yılındaki ilk insanlı uzay uçuşu sırasında astronot Yang Liwei, yörüngedeyken demir bir kovaya tahta bir çekiçle vurulması gibi bir ses duyduğunu bildirmişti. Daha sonra, bu sesin uzay aracının iç ve dış duvarları arasındaki basınç farkından kaynaklandığı anlaşılmıştı.

Şu anda, Starliner’ın Cuma günü UUİ’deki park yerinden ayrılması ve boşalan yere SpaceX’in Dragon aracının gelmesi planlanıyor. SpaceX’in aracı, en erken 24 Eylül’de fırlatılacak ve iki astronotu istasyona götürecek. Ayrıca, 6 ay sonra şubat ayında gerçekleşecek görev değişiminde Wilmore ve Williams’ın Dünya’ya dönüşü bekleniyor.

ASTRONOTLARI SPACEX GETİRECEK

NASA, mahsur kalan astronotların önümüzdeki şubat ayında SpaceX tarafından geri getirileceğini duyurdu. Astronotların, NASA’nın SpaceX Crew-9 görevine atanan diğer iki mürettebat üyesiyle birlikte bir Dragon uzay aracıyla eve dönmeleri bekleniyor.

Yaşanan olaylar hakkında geçtiğimiz ay bir açıklama yapmak zorunda kalan NASA, astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams’ın söylentilerin aksine uzayda mahsur kalmadığını vurguladı.