Boeing’in Starliner Uzay Aracının Durumu ve Astronotların Geri Dönüş Süreci

Boeing’in Starliner Uzay Aracı Durum Raporu

ABD merkezli havacılık devi Boeing’in Starliner uzay aracı, şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetli durumda. Bu gelişme, uzay araştırmalarında önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor. NASA, Boeing’in Starliner mekiğini uzayda mahsur kalan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams olmadan, planlı bir şekilde Dünya’ya geri göndereceğini duyurdu.

Starliner, herhangi bir gecikme veya aksaklık yaşanmadığı takdirde, 6 Eylül tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılarak Dünya’ya dönüş yolculuğuna çıkacak.

ASTRONOTLARI SPACE X GETİRECEK

NASA, uzayda mahsur kalan astronotların, önümüzdeki Şubat ayında SpaceX tarafından geri getirileceğini duyurmuştu. Astronotların, NASA’nın SpaceX Crew-9 görevine atanan diğer iki mürettebat üyesiyle birlikte bir Dragon uzay aracıyla eve dönmeleri bekleniyor.

Yaşanan bu gelişmeler hakkında geçtiğimiz ay bir açıklama yapmak zorunda kalan NASA, astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams’ın, kamuoyunda söylenenin aksine uzayda mahsur kalmadığını vurgulamıştı. Bu açıklama, astronotların durumunun daha iyi anlaşılmasını sağladı.

ELON MUSK’TAN SERT ELEŞTİRİ

Geçtiğimiz ay, SpaceX CEO’su Elon Musk’ın yaptığı açıklama da dikkat çekti. Musk, sosyal medya platformu X’teki hesabından yaptığı paylaşımda, “Boeing, bir astronot kapsülü geliştirmek için 4,2 milyar dolar harcadı, SpaceX ise sadece 2,6 milyar dolar aldı. Buna rağmen, SpaceX kendi kapsülünü tam 4 yıl daha erken tamamladı. Dragon 2’nin mürettebat kapsülü tasarımının Dragon 1 ile neredeyse hiçbir ortak yönü olmadığını da unutmayın. Boeing’de teknik anlamda yetersiz olan çok fazla yönetici var” eleştirisinde bulunmuştu. Bu yorumlar, sektördeki rekabetin ne denli yoğun olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.