BYD’nin Türkiye Yatırımları ve İş İlanları

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olan Çinli BYD, Manisa’da yeni bir fabrika kurmak üzere iş ilanları yayımladı. Bu yatırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile BYD arasında temmuz ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla imzalanan bir anlaşmayla hayata geçiriliyor.

Yapılan anlaşma çerçevesinde, BYD’nin Manisa’da yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırımla yılda 150 bin araç kapasitesine sahip elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik bir AR-GE merkezi kurması planlanıyor. 2026 yılının sonunda üretime başlaması hedeflenen bu tesis, 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlamayı amaçlıyor.

Ancak son günlerde uluslararası medyada yer alan bazı haberlerde, Çin hükümetinin elektrikli otomobil üreticilerine “teknolojilerinin yurtiçinde kalmasını sağlama çağrısında bulunduğu” iddiaları, bu ülkeden Türkiye’ye yapılan ve yapılması planlanan yatırımların durumunu merak konusu haline getirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, AA muhabirine verdikleri demeçte, mevcut durumda BYD ve Chery ile Türkiye’de fabrika yatırımları için yürütülen müzakerelerde herhangi bir aksaklık beklenmediğini belirttiler. Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da bu anlaşma çerçevesindeki yatırım planlarının sorunsuz bir şekilde devam ettiğini vurguladılar.

İstanbul ve Manisa İçin Aranan Pozisyonlar

BYD, Avrupa’nın resmi LinkedIn hesabı üzerinden yaptığı duyuruda, Türkiye’de İstanbul ve Manisa için çeşitli iş ilanları yayımladı.

Manisa’daki pozisyonlar arasında “işe alım uzmanı, İK yöneticisi, kıdemli danışman, iş sağlığı ve güvenliği mühendisi ile bordro uzmanı” gibi rollere başvuruda bulunulabiliyor. Ayrıca, İstanbul’da “yedek parça stok kontrol ve bayi destek uzmanı, mali kontrol ve raporlama uzmanı, satış sonrası değer zinciri sorumlusu, satış muhasebe uzmanı ve kıdemli İK uzmanı/İK yöneticisi (Çince konuşan)” gibi pozisyonlar için de ilanlar yayımlanmış durumda.

Diğer Markalardan da Somut Adımlar Bekleniyor

BYD’nin Türkiye’ye yönelik yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım kararı, Türk otomotiv sanayisi için yeni bir dönemin kapılarını aralarken, bunun “kelebek etkisi” yaparak Türkiye’deki yatırım ortamını daha cazip hale getirmesi ve farklı sektörlerden diğer markalara da referans teşkil etmesi bekleniyor.

Yerli üretimin iç pazardaki payının yükseltilmesi ve korunması amacıyla yurt içine yatırımların teşvik edilmesi için Çin menşeli benzinli ve hibrit binek otomobillere ek gümrük vergisi uygulanması kararı alınması, bu konuda önemli bir etki sağladı. Bu kararın ardından, Türkiye’yi Avrupa’ya açılan bir kapı olarak gören Çin markaları, eylem ve yatırım planlarını açıklamaya başladılar.

BYD’nin ardından Türkiye’de yatırıma en yakın adaylardan biri de Chery markası olarak ön plana çıkıyor. Chery’nin Türkiye’de yatırım konusunda uzun zamandır çalışmalar yürüttüğü, titiz bir şekilde tüm fizibilite çalışmalarını sürdürdüğü ve tüm çerçeveyi detaylıca masaya yatırdığı ifade ediliyor.

Chery dışında Skywell ve MG gibi markaların da Türkiye’de yatırım konusunda aktif olarak çalışmaları devam ediyor. Bu markaların yanı sıra, Çin’in en büyük otomobil üreticilerinden biri olan DFSK’nın Türkiye operasyonları, markanın Avrupa pazarına açılan kapısı olarak önemini artırmaya devam ediyor.

Ayrıca, dünyanın en büyük lityum pil üreticilerinden biri olan Çinli Ganfeng Lithium, Türkiye’de 500 milyon dolarlık bir yatırım yapmak üzere Yiğit Akü ile anlaşma imzaladı.