Cep Telefonları ve Radyasyon Etkileri: DSÖ Araştırması

Cep Telefonları ve Radyasyon Etkileri

Cep Telefonları ve Radyasyon Etkileri

Cep telefonlarına ve kablosuz cihazlara olan bağımlılığın artması, insanların radyo dalgalarına maruz kalma oranlarını da artırdı. Bu durum, radyasyonun sağlık üzerindeki etkilerini araştıran bilim insanlarının ilgisini çekmiş durumda. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), cep telefonlarının beyin kanseri riski üzerindeki etkileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Beyin Kanseri ve Cep Telefonları: DSÖ’nün Araştırması

Beyin Kanseri ve Cep Telefonları: DSÖ'nün Araştırması

DSÖ’nün yaptığı kapsamlı çalışma, beyin kanseri ile cep telefonları arasında bir bağlantı olmadığını ortaya koydu. Cep telefonlarının, DNA’ya zarar vermeyecek düzeyde radyasyon yaydığı belirtildi. Bu araştırma, 1990’lardan itibaren yaygın olarak kullanılan cep telefonlarının beyin kanseri riskini etkileyip etkilemediğini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırmanın bulguları, cep telefonlarının oldukça düşük düzeyde radyasyon yaydığına işaret ediyor.

Araştırmanın Kapsamı

İnceleme çalışmasına, Avustralya hükümetinin radyasyon koruma otoritesi de dahil olmak üzere 10 ülkeden 11 araştırmacının katkıda bulunduğu 1994-2022 yılları arasındaki toplam 63 çalışma dahil edildi. Bu çalışmalar, cep telefonları ve televizyon gibi insan yapımı cihazların ürettiği radyo dalgalarının insan beyni üzerindeki etkilerini analiz etti.

Hedeflenen Kanser Türleri

Hedeflenen Kanser Türleri

Cep telefonları ile ilgili yapılan araştırmalarda, yetişkinler ve çocuklar üzerinde beyin tümörleri, hipofiz bezi, tükürük bezi kanseri ve lösemi gibi hastalıklar tek tek incelendi. Danimarka’da gerçekleştirilen ve yaklaşık 358.000 cep telefonu abonesini kapsayan bir araştırma da meta-analize dahil edildi; ancak yeni çalışmada yer almadı. Danimarka Kanser Enstitüsü’nden Poulsen, “Genel popülasyonda cep telefonu kullanımı ile bu tümörlerin görülme riski arasında güçlü bir korelasyon yok gibi görünüyor” dedi.

Potansiyel Sağlık Riskleri

Potansiyel Sağlık Riskleri

Poulsen, asıl sorunun, çok ağır veya uzun süreli cep telefonu kullanıcılarının bir kısmı üzerinde bir etki olup olamayacağını, ancak bunun yine de “son derece nadir” olacağını ifade etti. DSÖ, 2011 yılında cep telefonlarının “insanlar için muhtemelen kanserojen” olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. O zamandan bu yana, cep telefonları ile kanser arasında potansiyel bağlantılar üzerine büyük ölçekli çalışmalar yürütülüyor.

5G ve Yeni Araştırmalar

Poulsen, telefonlara bağlı potansiyel sağlık riskleri üzerine yapılan araştırmalarda, herhangi bir ilişkinin radyasyondan mı, gece ışığına maruz kalmaktan mı yoksa başka bir nedenden mi kaynaklandığının genellikle belirsiz olduğunu belirtti. Özellikle, yeni çalışmanın kırılma noktası, eski nesillere göre daha yüksek bir frekans spektrumunda çalışan 5G ağlarının hala nispeten yeni olduğu 2022 yılıydı.

Radar Çalışmaları ve Sonuçlar

Radar Çalışmaları ve Sonuçlar

Elwood, “Henüz 5G ağlarıyla ilgili önemli bir çalışma yok, ancak benzer yüksek frekanslara sahip radar çalışmaları var; bunlar ise artan bir risk göstermiyor” dedi.

Cep Telefonlarının Diğer Zararları

Cep Telefonlarının Diğer Zararları

  • Cep telefonunu uzun süre kullanmak gözlerde rahatsızlık yaratabilir.
  • Düzensiz cep telefonu kullanımı uyku bozukluklarına yol açar.
  • Aşırı telefon kullanımı, görüş alanında daralma ve yoğun strese neden olabilir.
  • Sık mesaj yazmak, omuz, boyun ve baş ağrılarına yol açabilir.

Başınız sıklıkla ağrıyorsa ve dikkat bozukluğu yaşıyorsanız, cep telefonunuzla aranıza mesafe koymanız önemlidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın