Çin’in Ay Üssü İnşası ve Uluslararası İşbirliği Planları

Çin’in Ay Üssü Planları

Çin, Ay üssü planlarının iki aşamada hayata geçirileceğini ve nihayetinde Ay yüzeyinde ve yörüngede bir dizi keşif merkezi oluşturulacağını duyurdu. Bu kapsamda, Çin ve Rusya’nın ortaklaşa yürüttüğü Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) için ilk yol haritası Haziran 2021’de kamuoyuna açıklanmıştı.

Ay Üssü İnşası Hedefi

İki ülke, 2030 ile 2035 yılları arasında beş adet süper ağır kaldırma roketi fırlatarak temel bir robotik ay üssü inşa etmeyi hedefliyor. Çin, projede liderliği üstlenerek, 5 Eylül’de Anhui eyaletinde düzenlenen ikinci Uluslararası Derin Uzay Keşif Konferansı’nda ILRS için daha detaylı ve iki aşamalı planlarını açıkladı.

İlk Aşama: 2035 Yılı

Etkinlikte basın mensuplarına bilgi veren Çin’in derin uzay keşif projesinin baş tasarımcısı Wu Yanhua, ilk aşamanın 2035 civarında Ay’ın güney kutbuna yakın bir bölgede tamamlanacağını ve genişletilmiş bir modelin yaklaşık 2050 yılına kadar inşa edileceğini belirtti. Çin, ayrıca dikkat çekici bir şekilde NASA’nın uzay mekiği içeren Ay üssü planlarının bir videosunu yayınlayarak, “Ay yörünge istasyonunu merkezi bir merkez ve güney kutup istasyonunu ana üs olarak kullanacak kapsamlı bir Ay istasyonu ağı oluşturulacak. Bu ağ, Ay ekvatorunda ve Ay’ın uzak tarafında keşif düğümleri içerecek” ifadesini kullandı.