Çin’in İnsansız Helikopteri İlk Kez Uçtu

Aviation Industry Corp of China (AVIC) tarafından Çin’in ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanan insansız helikopter ilk uçuşunu yakın zamanda gerçekleştirdi.

AVIC tarafından geliştirilen AR500C, 20 Mayıs 2020 tarihinde insansız hava aracı test sahasında ilk uçuşunu gerçekleştirdi. AR500C toplamda 20 dakika havada kaldı. AVIC tarafından yapılan açıklamada bir kaç manevra gerçekleştirildiği ve tatmin edici veriler elde edildiği açıklandı.

Şirket tarafından yapılan açıklamada AR500C platformunun selefi olan AR500B üzerinden, plato koşulları dikkate alınarak geliştirildiği açıklandı. Platformun görevlerinin istihbarat destek operasyonları kapsamında keşif ve sinyal röle desteği olduğu da ayrıca belirtildi.

Enstitü teknoloji direktörü Fang Yonghong, AR500C’nin maksimum kalkış ağırlığının 500 kilogram olduğunu söyledi. Yonghong, AR500C’nin azami irtifasının 6.700 metre ve saatte maksimum 170 kilometre hıza sahip olduğunu da sözlerine ekledi. AR500C operasyon esnasında beş saat havada kalış süresine sahiptir. Platform, otonom kalkış/iniş gerçekleştirebilmektedir.

Bu platformlar elektronik karıştırma, havadan arama, yangın söndürme, deniz gözetimi ve nükleer veya kimyasal sızıntıların izlenmesi gibi çeşitli görevleri yerine getirmek için ek ekipman taşıyabilir. Ayrıca insanlı uçaklarla işbirliği yapabilir veya bağımsız olarak hedefe kilitleme ve saldırı görevlerini yerine getirebilir, taşımacılık faaliyetlerinde görev alabilir.

AVIC geçen yıl AR500C üzerinde araştırmaya ve geliştirmeye motor, rotor, aerodinamik modifikasyonlar ve kompozit malzemelere odaklanan tasarımcılar ile başladı. Birinci platform mart ayında bir araya getirildi. Platform uçuş testinden önce yer testlerine girmeye başladı.

AVIC çeşitli insansız helikopter türleri geliştirdi ancak bunlar özellikle plato konuşlandırması için tasarlanmamıştı.

Kaynak: DefenceTurk