Dijital Dünyada İçerik Üretimi ve Sosyal Medyanın Yükselişi
Günümüzde, bilgiye, eğlenceye ve haberlere ulaşmanın yolları hızla değişiyor. İnsanlar, arama motorlarının yanı sıra kısa videolar aracılığıyla da içerik tüketmeyi tercih ediyor. Yüzbinlerce takipçisi olan sosyal medya fenomenleri dışında, özellikle gençler arasında içerik üretimi büyük bir ivme kazanmış durumda. Eleştirilere, önyargılara ve olumsuz örneklere rağmen, birçok genç kendini videolarla ifade etme yolunu seçiyor. Günlük yaşamımızı, tatillerimizi ve çalışma ortamlarımızı konu alan paylaşımlar sayesinde sanal dünyada varlığımız artık içerik üretimi üzerinden şekilleniyor.
Şirketlerin Yeni Gözdesi: Sosyal Medya
Dijital 2024 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu’na göre, bir günümüzün ortalama 7 saat 6 dakikasını internette harcıyoruz ve bu alanda dünya genelinde 19. sıradayız. Nüfusumuzun %86,5’i internet kullanırken, %67,4’ü sosyal medya platformlarında zaman geçiriyor. Türkiye’de kullanıcı başına aylık sosyal medya kullanımında liderliği, 21 saat 24 dakika ile Instagram alırken, onu 20 saat 54 dakika ile TikTok izliyor. Bu durum, sosyal medyada yapılan paylaşımların ve içeriklerin birçok şirket için kritik bir öneme sahip olmasını sağlıyor. Özellikle dikkat çeken platform ise TikTok.
Platformların Ülke Kurallarına Uyması Önemli
Uzun reklamlar ve süslü ifadelerin yerini artık dijital ortamda gerçekçi deneyimler ve hikayeler almaya başladı. İçerik üreticilerinin paylaşımları, izleyiciler tarafından daha fazla ilgi görüyor. Kendilerini sadece bir sosyal medya şirketi değil, aynı zamanda bir içerik platformu olarak tanımlayan TikTok, Türkiye, Orta ve Güney Asya Küresel İş Çözümleri Lideri Barış Aldanmaz, İstanbul’da bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Aldanmaz, TikTok’un faaliyet gösterdiği ülkelerin yasalarına uyduğunu belirterek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başta olmak üzere ilgili kurumlarla şeffaf bir bilgi paylaşımı gerçekleştirdiklerini ifade etti.
5 Yılda 1 Milyar Kullanıcıya Ulaşıldı
- Son beş yılda TikTok, 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip bir küresel eğlence platformu haline geldi.
- Barış Aldanmaz, TikTok’un Smart+ isimli ürünlerinin şirketlerin reklam ve içerik oluşturma süreçlerine yardımcı olduğunu vurguladı.
- TikTok’un yapay zeka destekli filtreleme özelliği sayesinde uygunsuz içeriklerin hızlıca tespit edilerek yayından kaldırıldığını belirtti.
- Ayrıca, ‘Aile Eşleşmesi’ adlı uygulamanın ebeveynlerin kendi hesaplarını gençlerin hesaplarına bağlamalarına olanak tanıdığını açıkladı.
- Türkiye’de, kural ihlali içeren içeriklerin %98,9’unun proaktif olarak kaldırıldığını ve bu oranın küresel ortalamanın oldukça üzerinde olduğunu ifade etti.