Dünya’nın Yörüngesine Giren 2024 PT5 Asteroidi

Dünya’nın Yörüngesine Giren Yeni Asteroit: 2024 PT5

Gezegenimize yaklaşan asteroitler, bazen atmosfere girmeden kaybolup gidiyor, bazen de Dünya’ya çarparak yanıyor. Ancak bazıları, gezegenin yörüngesine girerek kısa bir süreliğine Ay’a eşlik etme fırsatı buluyor. NASA’nın finansmanıyla çalışan Asteroit Karasal Etkili Son Uyarı Sistemi (ATLAS) teleskopları, son zamanlarda ilginç bir asteroit keşfetti.

7 Ağustos’ta gözlemlenen bu gökcismi “2024 PT5” olarak adlandırıldı. Madrid Complutense Üniversitesi’nden Carlos de la Fuente Marcos ve Raúl de la Fuente Marcos, 2024 PT5’in 29 Eylül’den 25 Kasım’a kadar Dünya’nın yörüngesinde döneceğini tespit etti. Bilim insanları, yaklaşık 10 metre çapındaki bu asteroidin, 56,6 günün ardından tekrar Güneş’in yörüngesine geri döneceğini aktarıyor.

Dünya’nın yörüngesine giren bu tür asteroitlere “mini uydu” denir. Ancak, uzay çöpleri gibi yapay cisimler de bazen mini uydu olarak yanlış anlaşılabiliyor.

Ay ile İlgili Teoriler

Ay ile İlgili Teoriler

Raúl de la Fuente Marcos, “Ne zaman yörüngesi Dünya’ya bu kadar benzeyen bir cisim keşfedilse, onun aslında bir uzay enkazı olma ihtimali var.” diyor. Ancak yapılan gözlemler, 2024 PT5’in doğal bir gök cismi olduğu konusunda herhangi bir şüphe bırakmadığını ekliyor. Diğer bazı bilim insanları ise bu küçük asteroidin, mini uydu olmadığını savunuyor. Mini uyduların Dünya’nın çevresinde en az bir tam tur atması gerekiyor ve 2024 PT5, tam bir daire çizmeden yörüngeden ayrılacak.

İlginç bir şekilde, bu asteroidin Ay’dan kopmuş bir parça olma ihtimali de bulunuyor. NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan Paul Chodas, asteroidin geçmiş hareketlerinin, Ay’ın geçirdiği bir çarpışmadan kopmuş bir parça olabileceğine işaret ettiğini söylüyor. Ancak bu, henüz kesin olarak doğrulanmadı.

2024 PT5’in Kasım ayında Dünya’nın yörüngesini terk etmesi bekleniyor ve Ocak 2025’te geri dönmesi öngörülüyor. Bu ziyaretini daha kısa tutacak olan asteroid, muhtemelen 2055’te tekrar ziyaret edecektir. 2024 PT5, küçüklüğü ve pek ışık yaymaması sebebiyle muhtemelen amatör teleskoplarla gözlemlenemeyecek.