Grip Vakalarında Artış ve Aşının Önemi

Grip Vakalarında Artış: Soğuk Havalarda Dikkat!

Soğuk havaların etkisiyle grip vakalarında belirgin bir artış yaşanıyor. Her yıl, özellikle sonbahar ve kış aylarında, yüz binlerce kişi grip hastalığına yakalanıyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Kayalar, “Bulaşma riski yüksek olan grip, her yıl binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olabiliyor. Bu hastalık ağır geçiş dönemleri gerektirdiğinden, iş gücü kaybı ve sosyal sorunlara yol açabiliyor. Gribe karşı mevsimsel veya yıllık olarak yaptırılan grip aşıları, hastalıktan korunmanın en etkili yoludur” diye vurguladı.

Aşıyı Hekim Yazmalı

Grip aşısı, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığa karşı koruma sağlıyor. Dr. Kayalar, “Aşının etkisi sayesinde gribe yakalanan kişiler, hastalığı daha hafif geçiriyor. Grip virüsü her yıl aynı türde gelmese de benzer özellikler gösteriyor. Aşının koruyuculuğu genellikle 6-12 ay arasında değişirken, aşının doktor tarafından yazılması ve sağlık kuruluşunda uygulanması büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Kimler Aşı Olmalı?

Aşının, 70 yaş üstü bireyler, kanser ve kortizon tedavisi görenler, kronik hastalıkları olan ve sürekli ilaç kullanan kişiler için hayati önem taşıdığına dikkat çeken Kayalar, “Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar da risk altına giriyor. Bu nedenle, çocuklar için aşılamanın önemi büyük” değerlendirmesini yaptı.

Şimdi Tam Zamanı

Grip aşısı uygulandıktan sonra, vücudun koruma sağlaması ve antikorların etkisini göstermesi yaklaşık iki hafta sürmektedir. Dr. Kayalar, “Bu nedenle aşılanma için ideal zaman, grip salgın mevsiminden önceki dönemdir; eylül ortalarından ekim sonuna kadar aşılanma yapılması önerilmektedir. Bu süreçte aşılama oldukça kritiktir” dedi.

Sağlıkta Dijital Kirliliğe Son

  • Sağlık Bakanlığı, sağlıkla ilgili konularda bilgi kirliliği içeren internet ve sosyal medya sayfalarının erişimlerinin engellenmesi gibi önlemleri hayata geçirmeyi planlıyor.
  • İnternette sağlık alanındaki bilgi kirliliği her geçen gün artmakta; vatandaşlar olası belirtiler ve rahatsızlıkları hakkında doğru bilgiye ulaşmakta zorluk çekiyor.
  • Tıpta kişiye özel teşhisin önemi göz önünde bulundurulduğunda, bu tür sitelerde yanlış bilgilerle karşılaşmak, hastaların doğru teşhis koymalarını zorlaştırıyor.
  • Yanlış bilgiyle doktora giden hastalar, çoğu zaman doktorları bile ikna etmekte zorlanıyor. Bu sorunları önlemek amacıyla bakanlık, dijital içerikleri denetlemeyi hedefliyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın