İklim Değişikliği ve Buzul Erimesinin Sağlık Üzerindeki Etkileri

İklim Değişikliği ve Buzulların Erimesi: Yeni Tehditler

Dünya genelinde iklim değişikliğinin etkileri giderek daha belirgin hale gelirken, buzulların erimesi, bilinmeyen patojenlerin ortaya çıkma riskini artırarak potansiyel olarak ölümcül salgınların tetiklenebileceği endişelerini de beraberinde getiriyor. Araştırmacılar, Çin’in batısında yer alan Tibet Platosu’ndaki Guliya Buzulu’ndan çıkarılan 300 metre uzunluğundaki buz çekirdeği üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarda, 41 bin yıl öncesine tarihlenen virüsleri incelediler.

Bu kapsamlı araştırma raporunun yayınlanmasından sadece bir gün sonra, ünlü rapçi ve oyuncu Chris “Ludacris” Bridges, Alaska’daki bir buzulun eriyen suyunu içtiği anları paylaştığı bir video ile dikkat çekti. Bu video, TikTok ve Instagram platformlarında milyonlarca kez izlendi ve izleyicilerin adamın arıtılmamış buzul suyu içerek sağlığını riske attığı konusundaki endişelerini artırdı.

“ELDE EDİLEBİLECEK EN TEMİZ SU”

Videonun büyük ilgi görmesinin ardından, bir buzul bilimcisi, buzul suyunun beklenildiğinin aksine “elde edilebilecek en temiz su” olduğunu vurgulayarak, Ludacris’in sağlık durumunun oldukça iyi olduğunu belirtti. Bununla birlikte, dünya genelinde eriyen donmuş topraklarda ölümcül patojenlerin ortaya çıkması, olası bir salgın korkusunu daha da körüklüyor. Örneğin, 2016 yılında Sibirya’da dondurulmuş bir hayvan leşinden yayılan şarbon sporları, bir çocuğun ölümüne neden olmuştu.

Ohio State Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen son araştırmada ise, bulunan 1.700 virüsün insan sağlığı açısından bir tehdit oluşturmadığı ortaya kondu. Bu virüsler yalnızca arkeleri ve bakterileri enfekte edebiliyor, insanları, hayvanları veya bitkileri hasta etme kapasitesine sahip değiller. Ancak bu virüslerin incelenmesi, Dünya’nın iklimsel tarihine dair önemli bilgiler sunarken, gelecekteki mikrobiyal toplulukların nasıl şekilleneceğini anlamamıza yardımcı olabilir.