Japon Yılan Balıklarının Yırtıcılardan Kaçış Stratejileri

Japan’da yayımlanan bir araştırmaya göre, Nagazaki Üniversitesi’nden bilim insanları, Odontobutis obscura adlı yırtıcı balığın sindirim sisteminde Japon yılan balıklarının (Anguilla japonica) nasıl davranış sergilediğini incelemek amacıyla 32 yılan balığına kontrast madde enjekte etti. Bu çalışma, yırtıcı balığın yutması sonrası yılan balıklarının kaçış yeteneklerini detaylı bir şekilde gözlemleme fırsatı sundu.

Araştırma sonucunda, 32 Japon yılan balığından 28’inin yırtıcı balığın midesine girdikten sonra kaçma girişiminde bulunduğu ve bunlardan 9’unun başarılı bir şekilde yırtıcı balığın midesinden kaçmayı başardığı kaydedildi.

Bilim insanları, Japon yılan balıklarının yırtıcı balığın midesinden çıkma sürecini dikkatle inceledi. Yılan balıklarının, mideden yemek borusuna ulaştıkları, ardından yemek borusundan manevra yaparak son olarak solungaçlardan dışarı çıktıkları gözlemlendi. Bu kaçış sürecinin ortalama 56 saniye sürdüğü belirlendi.

Araştırmanın yazarlarından biri olan Nagazaki Üniversitesi Balıkçılık ve Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Yuuki Kawabata, yılan balıklarının kaçış için izledikleri yolun beklenmedik olduğunu ifade ederek, “Deneyin başında, yılan balıklarının doğrudan yırtıcı balığın ağzından solungaçlara kaçacağını düşündük, ancak beklentilerimizin aksine mideden solungaçlara ulaşması bizim için oldukça hayret vericiydi.” dedi.