Kate Clow ve Likya Yolu
1989 yılında Türkiye’ye gelen ve Antalya’ya yerleşen Kate Clow, bölgeyi keşfederek tarihi Likya Yolu’nun izlerini belirlemek için köylülerle görüştü. Özel bir bankanın sponsorluğunda gerçekleştirilen yol işaretleme ve yön levhalarının yerleştirilmesi çalışmalarının ardından, Clow’un bu yürüyüş yolunu anlatan rehber niteliğindeki kitabı yayımlandı.
Clow ve doğasever arkadaşlarının özverili çalışmaları neticesinde, tarihi yolun tamamı 1999 yılında gün yüzüne çıkarıldı. Kate Clow’un tanıttığı Likya Yolu, kısa sürede büyük bir üne kavuştu; bu da bölgeye gelen turist sayısının artmasına ve yol üzerindeki köylerde pansiyonların açılmasına yol açtı.
Antalya’daki şehir hayatından sıkılan 77 yaşındaki Clow, üç yıl önce Sidyma Antik Kenti’ni de içeren Seydikemer ilçesindeki Dodurga Mahallesi’ne yerleşti. Likya Yolu güzergahındaki tarihi kalıntılar arasında yer alan bu mahallede, yerel halkla birlikte yaşamını sürdüren Clow, yolun tanıtımını yapmanın yanı sıra, yoldaki tabelaların yenilenmesi ve yöre halkı tarafından bilinen ancak haritalara işlenmemiş yeni güzergahların belirlenmesi için de çalışmalar yürütüyor.
“TARİHİ ÇOK ESKİYE DAYANAN BİR LİKYA YERLEŞİM YERİ”
Kate Clow, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernekleri aracılığıyla Türkiye’nin yürüyüş yolları ve bu güzergahlardaki tarihi eserlerin korunması ve tanıtımı için çaba sarf ettiklerini belirtti.
Şehir yaşamından sıkıldığını ifade eden Clow, “Aradığımı Dodurga Mahallesi’nde buldum. Burası, tarihi çok eskiye dayanan bir Likya yerleşim yeri. Dodurga, çok zengin bir mahalle. Burada çeşit çeşit mezar bulunuyor. Roma dönemi mezarları, çatısı altında güzel resimler bulunan mezarlar ve kral mezarları mevcuttur. Burası gerçekten ilginç bir şehir. Bizans dönemine kadar yerleşim devam etmiş.” şeklinde konuştu.
Clow, mahallenin tarihi kadar özellikle bahar aylarında doğasının da muhteşem olduğunu vurguladı. Mahallede küçük bir köy evi kiraladığını anlatan Clow, “Bölgedeki köy kenarlarında eski yollar bulunuyor. Burada (Dodurga) 6 eski Roma yolu birleşiyor. Bu yolları keşfetmeye çalışıyorum. Buradan Xanthos Antik Kenti’ne kadar olan yürüyüş yolu parkurunu belirledik. Xanthos’tan buraya kadar açtığımız yeni güzergahta insanlar yürüyebilir.” ifadelerini kullandı.
YILDA YAKLAŞIK 30 BİN KİŞİ YÜRÜYOR
Clow, gelecekte sponsorların desteğiyle Likya Yolu’nun bütün levhalarını yenilemeyi planladığını belirtti. Bahar aylarında Likya Yolu’nun daha rahat yürünebileceğini dile getiren Clow, “Yol üzerinde her köyde konaklama ve kamp alanları mevcut. Burada geleneksel yemekler bulabilirsiniz. Gerçekten geleneksel yaşamı bu yol üzerinde görebilirsiniz.” dedi.
Likya Yolu’nun ilk zamanlarda 509 kilometre olduğunu hatırlatan Clow, keşfedilen yeni güzergahlar sayesinde yolun şu anda 760 kilometreye ulaştığını kaydetti. Clow, Likya Yolu’nda çoğunluğu yabancı olan yaklaşık 30 bin kişinin her yıl yürüyüş yaptığını sözlerine ekledi.