Kuş Gribi Vakaları Hakkında Açıklama
Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, geçtiğimiz yıl 158, bu yıl ise 74 farklı ülkede kuş gribi vakalarına rastlandığı bildirildi. Türkiye’nin, üç ana kuş göç yolu üzerinde bulunması ve göç esnasında yabani kuşlara geçici ev sahipliği yapması nedeniyle, Avrupa’da ortaya çıkan vakaların ülkemize taşınma riski taşıdığı vurgulandı.
“Yumurtalar derhal imha edilmiştir”
Konya’nın Meram ilçesinde, 31 Ekim tarihinde yumurtacı kanatlı hayvan ölümleri ile ilgili bilgi alındığında, İl Tarım Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekimlerin hemen işletmeye intikal ettiği ve bölgenin karantinaya alındığı belirtildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
- İşletmeden alınan numuneler, Konya Veteriner Kontrol Enstitüsü uzman ekiplerince analize tabi tutulmuş ve yapılan testlerde Avian Influenza H5N1 (Kuş Gribi) virüsü tespit edilmiştir.
- Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü prensipleri çerçevesinde, hastalığın görüldüğü yumurta üretimi yapan işletme merkez alınarak, 10 kilometrelik bir koruma ve gözetim bölgesi belirlenmiştir.
- Söz konusu bölgede bulunan işletmelerde gerekli biyogüvenlik tedbirleri derhal alınmıştır.
- İlk ölüm vakasından itibaren canlı hayvan, yumurta, viyol (yumurta kabı) ve bulaşma riski taşıyan her türlü madde ve malzemenin bölgeden çıkışı durdurulmuştur.
- Tespit edilen veya bulaşma riski taşıyan hayvanlar, yumurtalar ve yemlerin imhasına başlanmıştır.
- Hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla her türlü tedbir alınmıştır.
Konya’da tespit edilen bu hastalık, münferit bir vakadan ibaret olup, ülkemizde salgın olarak nitelendirilebilecek bir durum söz konusu değildir. Enfekte olmuş hayvanlardan elde edilen yumurtalar, tüketime sunulmadan derhal imha edilmiştir. Ayrıca, tüketime sunulmuş olan kanatlı hayvan ürünlerinde insan sağlığını tehdit edecek herhangi bir durumun bulunmadığı vurgulanmış, halkımızın bu ürünleri güvenle tüketebileceği kamuoyuna saygıyla duyurulmuştur.